default-image

Ποιοί και γιατί σαμποτάρουν τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

Ελλάδα
Ποιοί και γιατί σαμποτάρουν τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nέα προσκόμματα «εφευρίσκουν» κυβερνητικοί βουλευτές, με πρόσχημα τους αρχαιολογικούς χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στη χώρα, την επένδυση στο Ελληνικό.

Τα ερωτήματα είναι και πολλά και σοβαρά  καθώς ένα project ύψους 8 δισ. ευρώ που θα φέρει 75.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας μιας εσωκομματικής διαμάχης εντός του ΣΥΡΙΖΑ,οι πρωταγωνιστές της οποίας προσπαθούν να «βαπτίσουν» αρχαιολογικό χώρο την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Το βασικό ζήτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, έχει αποφασίσει να αναμετρηθεί με τους «53» και τις λοιπές «φράξιες» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης.

Οι διαρκείς καθυστερήσεις, με σοβαρή και ρεαλιστική πιθανότητα να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην επένδυση, προσεγγίζουν ήδη τον στόχο: δηλητηρίαση επενδυτικού κλίματος διά της εφεύρεσης προσκομμάτων.

Διπλό «χτύπημα» από «Επιτροπή Αγώνα» και 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Φεβρουαρίου «κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεότερα μνημεία πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού».

Tην αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) - ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ,Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β' Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Αν το ΣτΕ δικαιώσει την «Επιτροπή Αγώνα», δεν θα είναι μόνο η χρονοτριβή που θα είναι ένα αντικειμενικό «πρόβλημα», καθώς όλα θα αρχίσουν από την αρχή. Θα είναι το «μήνυμα» ότι στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν είναι σαφές και διασφαλισμένο, ακόμη και αν έχουν πέσει υπογραφές. Οσο, βεβαίως, εκκρεμεί η υπόθεση νομικά, δεν μπορεί τυπικά να γίνει καμία συζήτηση στο ΥΠΠΟ, διότι αυτό θα συνιστά παρατυπία εφόσον υπάρχει εκκρεμοδικία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα όποια αρχαία βρεθούν καλύπτονται νομικά και θεσμικά από τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο και από τον αναπτυξιακό νόμο 4072/12, άρθρα 5-10, του 2012, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου. Αλλωστε, με τους ισχύοντες αυτούς νόμους προστατεύονται όσα αρχαία βρίσκονται σε κατασκευαστικά έργα (π.χ. οι Δεσμώτες του Φαλήρου).

Θύελλα αντιδράσεων για την ερώτηση των βουλευτών

Παράλληλα χθες κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, ζητώντας να οριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι στο Ελληνικό.  Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί εκ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση ανήκουν στην τάση των "53".

Η ερώτηση ήδη προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να υποδεικνύει ως υποκινητές της κατάθεσής της τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ειδικότερα, ο υπεύθυνος ανάπτυξης και βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί ευθέως την κυβερνητική παράταξη ότι δημιουργεί προσκόμματα στην επένδυση.

«Με υπογραφή Τσίπρα σταματά ξανά η επένδυση του Ελληνικού και χάνονται 75.000 νέες θέσεις εργασίας», καταγγέλλει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, «λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης «αναδείχθηκε» σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως «λαγός» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η ερώτηση 18 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατ΄ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 Βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των «53».

Εδώ και εβδομάδες, με πρωτοβουλία της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των αρμόδιων Επιτροπών, επιστολή από κοινού με τις Κ.Ο. της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με το αίτημα για σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο της τεράστιας επένδυσης, ύψους 8,2 δις ευρώ, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτω για το συγκεκριμένο θέμα.

Εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε επισημάνει ότι ένας υπάλληλος του Δασαρχείου και η Αρχαιολογία σταματούν την επένδυση, με την ανοχή και τη βοήθεια της Κυβέρνησης. Δεν πέρασαν λίγες μέρες και επιβεβαιωθήκαμε από την ερώτηση των 18.

Στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαφορετικές απόψεις όταν χάνουν την καρέκλα τους, αλλά μια κοινή θέση: να μην προχωρούν τις επενδύσεις και ιδιαίτερα την επένδυση του Ελληνικού και να χαθούν οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Μετά την απόρριψη από το ΚΑΣ της Ακρόπολης για την επίδειξη του οίκου Gucci, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση. Η επίδειξη θα μπορούσε να γίνει στο Ελληνικό! Γιατί όχι, αφού με σημερινή ερώτησή τους ζητούν να κηρυχθούν νέοι αρχαιολογικοί χώροι σε μεγάλο μέρος του πρώην αεροδρομίου. Μπράβο φωστήρες! Μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις μην ακούσετε, γιατί σας πιάνει αλλεργία» αναφέρει από τη μεριά του το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του.

Η ερώτηση των 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των εγκρίσεων, οι οποίες σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Επίσης, οι βουλευτές ζητούν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ωστόσο τονίζουν πως  «ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες. 

Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)».

«Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δυνατόν -και ενδείκνυται- να αποτελέσουν τμήμα αυτού του μεγάλου δικτύου πράσινων και κοινόχρηστων χώρων, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και της επένδυσης. Αυτό αποτελεί δόκιμη και επιτυχή πρακτική ανάλογων μεγάλων έργων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί δε ένα από τα ισχυρά στοιχεία ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας του χώρου».

Την ερώτηση υπογράφουν: Αννέτα Καββαδία, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Δημαράς, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αστέριος Καστόρης, Γιώργος Κυρίτσης, Θέμης Μουμουλίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Γιώργος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Χαρίλαος Τζαμακλής και Νίκος Φίλης.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News