Ελλάδα

Στους δρόμους σήμερα οι «εργολαβικοί»

Στους δρόμους σήμερα οι «εργολαβικοί», όπως λέγονται, εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό εργολάβων στα νοσοκομεία. Θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι γιατί το 80% από τους περίπου 8.000 υπαλλήλους στη σίτιση, τη φύλαξη και τον καθαρισμό βλέπει την πόρτα της εξόδου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διώξει τους εργολάβους από την υγεία.

Στους δρόμους σήμερα οι «εργολαβικοί», όπως λέγονται, εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό εργολάβων στα νοσοκομεία.

Θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως καταγγέλουν, το 80% από τους περίπου 8.000 υπαλλήλους στη σίτιση, τη φύλαξη και τον καθαρισμό στα νοσοκομεία, περίπου 6000 εργαζόμενοι δηλαδή,  βλέπει την πόρτα της εξόδου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διώξει τους εργολάβους από την υγεία.

 Τη στιγμή που, όπως λένε οι εργαζόμενοι, έχουν περάσει μια «οδύσσεια», αφενός δουλεύοντας για εργολάβους με «άθλιες» συνθήκες εργασίας και αφετέρου για τις συμβάσεις έργου που θεσμοθέτησε αρχικά το υπουργείο Υγείας (χωρίς επιδόματα, δώρα και δικαίωμα σε αναρρωτικές άδειες) αλλά τελικά άλλαξαν σε συμβάσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ.

Τα αποτελέσματα αυτών των διαγωνισμών άρχισαν να φαίνονται, με τα μαντάτα να είναι άσχημα για τους εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Οι τριμελείς επιτροπές ορισμένων νοσοκομείων (Τρίπολης, Λάρισας, «Ευαγγελισμός») έβγαλαν τα μόρια και όσοι υπηρετούν τώρα δεν είναι ανάμεσα στους επιτυχόντες. «Στην Τρίπολη μένει ένας εργαζόμενος, στη Λάρισα κανένας», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% του προσωπικού σε αυτούς τους τρεις τομείς θα απολυθεί. «Όσοι έχουν προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα για 120 μήνες παίρνουν καμιά εκατοστή μόρια παραπάνω από ίδια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δίνουν 200 μόρια για τους τέσσερις πρώτους μήνες ανεργίας και άλλα 50 μόρια για επιπλέον δύο μήνες ανεργίας. Επομένως όσοι εργάζονται σερί μέχρι σήμερα μειονεκτούν. Επιπλέον, στα προσόντα διορισμού είναι απαραίτητη και η ελληνική ιθαγένεια. Στις υπηρεσίες αυτές των δημόσιων νοσοκομείων εργάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλλοδαπών», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Κατά 90% θα αλλάξει το συγκεκριμένο προσωπικό του «Ευαγγελισμού», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλία Σιώρα. «Από τα 110 άτομα που έχουμε στο νοσοκομείο θα απολυθούν τα 100 με βάση τα μόρια που προβλέπονται», λέει στον Ελεύθερο Τύπο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια