default-image

Θύελλα από την αντιπολίτευση, σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση

Ελλάδα
Θύελλα από την αντιπολίτευση, σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος,  ούτε λίγο ούτε πολύ, το πρωί της Τρίτης άνοιξε θέμα «δραχμής», την ώρα που η β' αξιολόγηση είναι κυριολεκτικά στον αέρα και η πλευρά Σόιμπλε επαναφέρει την απειλή του Grexit.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνιαδαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυδάκης στον ΣΚΑΙ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάρουν θέση, καταγγέλλοντας ως επικίνδυνες τις δηλώσεις Ξυδάκη. «Που το πάνε;», αναρωτήθηκε με νόημα ο Γ. Κουμουτσάκος (ΝΔ). «Μην τολμήσετε», προειδοποίησε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ).

Για την ώρα η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις επίμαχες δηλώσεις.

Τη διαφωνία του με τις δηλώσεις Ξυδάκη εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας,μιλώντας στον ίδιο σταθμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η συζήτηση αυτή «δεν μας βοηθάει και δεν είναι κεντρική πολιτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ». Αντίστοιχα και ο προερχόμενος από τους Οικολόγους ,αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, επεσήμανε ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα ωφελούσε μόνο τη Γερμανία, «αφού θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ παρά».

«Μπορεί οι μέρες να είναι δύσκολες, αλλά εκείνο που χρειάζεται απ' όλους μας είναι σοβαρότητα και ψυχραιμία. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πέφτουμε σε παγίδες. Η θέση της χώρας και του λαού είναι αταλάντευτα στην Ευρώπη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ή ανοησία ή πραγματική προδοσία», εκφράζοντάς την αντίθεσή του στο «να φύγει το ευρώ και να μείνει το ΔΝΤ».

Τα «μαζεύει» ...επιμένοντας ο Ξυδάκης

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι πρωινές δηλώσεις του, ο Νίκος Ξυδάκης επανήλθε και με ανάρτησή του στο facebook, διευκρινίζει μεν ότι ο ίδιος «ποτέ δεν υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή», αλλά επιμένει ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η σχετική συζήτηση.

«Θα πρέπει με παρρησία να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι μια «άτακτη μετάβαση θα ήταν σε βάρος του λαού».

Η ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ

Περί δαιμονίων

Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά -- ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Ελληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κουμουτσάκος: Να πάρει θέση η κυβέρνηση

Να πάρει θέση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί συζήτησης για επιστροφή στη δραχμή στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Πού το πάμε; να μάς πουν τι ακριβώς εννοούν… Πώς να αφαιρέσουμε από τους ξένους να λένε για Grexit όταν το λέμε εμείς;»διερωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.  Η συζήτηση αυτή πυροδοτειται από δηλωσεις προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών, να κάνει διευκρίνιση η κυβέρνηση τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

«H πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε στο πιο σοβαρό τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και η υπερήφανη διαπραγμάτευση σε μια σφαγιαστική φορολογία. Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα, η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο και τη χώρα» προειδοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, η κυβέρνηση έχει σήμερα δύο επιλογές: Grexit ή τέταρτo μνημόνιο. H κυβέρνηση υβρίζει και μετά τόλμα να υπαινίσσεται διαδικασίες συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό δεν γίνεται, συμπλήρωσε. 

ΠΑΣΟΚ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Τσίπρας

«Οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκη «περί δραχμής» (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του».

Bενιζέλος: Βλάπτουν σοβαρά τον τόπο

«Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική», αναφέρει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει:

«Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης.

Η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση. Τη διπλή γλώσσα. Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που από διαπραγματευτικά «όπλα» της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ.

Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά το τόπο».

Λοβέρδος: Μην τολμήσετε

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο twitter:

«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι' αυτό τώρα στη Βουλή;».

Θεοχάρης: Υπάρχει σχέδιο δραχμής ή με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει συζήτηση στη Βουλή για τη δραχμή γιατί -όπως είπε- με αυτή μεγαλουργήσαμε 200 χρόνια. Το επιχείρημα είναι αστείο. Τα 200 χρόνια με τη δραχμή, κατά αντιστοιχία με τα 400 χρόνια υπό τον ζυγό των Τούρκων, αποτελεί ένα υπεραπλουστευτικό σχήμα.

Η σύγκριση ανόμοιων ιστορικών περιόδων, αγνοώντας τις κραυγαλέες διαφορές τους, σκοπεύει στο συναίσθημα και παραβιάζει κάθε έννοια λογικής. Ο ιδεαλισμός του παρελθόντος είναι λανθασμένο και λαϊκίστικο επιχείρημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και προσθέτει:

«Ας μας πει ο κ. Ξυδάκης, έχει σχέδιο μετάβασης στη δραχμή ή πάλι με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;

Όταν με το ευρώ η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τους μισθούς του δημοσίου κατά 1,3 δισ. μέσα σε ένα χρόνο -από το 2015 έως το 2016- όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τη δραχμή.

Με αυτό το πολιτικό σύστημα η δραχμή είναι καταστροφική. Με ένα άλλο, δε θα τη χρειαζόμασταν. Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Στο -25% του ΑΕΠ θα προστεθεί τουλάχιστον -15% ακόμη. Και θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του;».

Ένωση Κεντρώων: Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή

 «Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται χάραξη κοινής εθνικής γραμμής και μια διαπραγμάτευση εφ΄όλης της ύλης για πριν και μετά το 2018. Διαφορετικά, βαδίζουμε προς αβέβαιες εξελίξεις και ξαναπροβάλλει, ο εφιάλτης του Grexit».

Η ΕΚ υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας, δεν έχει απεριόριστο χρόνο, πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του» και ασκεί κριτική σε «Κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να φλυαρούν στις παρουσίες τους στα ΜΜΕ και να μιλάνε, άλλος για δραχμή, άλλος για δημοψήφισμα, άλλος για να τα υπογράψουμε όλα και άλλος για εκλογές».

Τι είπε το πρωί ο Νίκος Ξυδάκης

Θέμα επιστροφής στη δραχμή άνοιξε εκ νέου την Τρίτη ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 Όπως ανέφερε ο βουλευτής και πρώην υπουργός «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία»».

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού... Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπεινα ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή.Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».  «Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε δε ο κ. Ξυδάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους». 

Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό». Κατέληξε, δε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι «μερικές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι' αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα».

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News