Ελλάδα

Τέλος εποχής για «Βήμα» και «Νέα»

“Τέλος εποχής” με την αναστολή της κυκλοφορίας των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), δηλαδή “Το Βήμα” και “Τα Νέα”.

"Τέλος εποχής" με την αναστολή της κυκλοφορίας των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), δηλαδή "Το Βήμα" και "Τα Νέα".

Ήδη από το Σάββατο με μία ανακοίνωση υπό τον τίτλο "Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο", που δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες τόσο του "Βήματος" όσο και των "Νέων", ο ΔΟΛ γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα αναστείλει την έκδοση των δύο εφημερίδων, εξέλιξη που αναμένεται να φέρει αντιμέτωπους με τον εφιάλτη της ανεργίας τους 500 εργαζομένους του Οργανισμού.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση για οικονομικούς λόγους, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες δέσμευσαν κάθε έσοδο που είχε.

Αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη εντός των ημερών, οι ιστορικές εφημερίδες - που τις "καλές εποχές" του ελληνικού Τύπου (πρακτικά, πριν το 2000) είχαν δει κυκλοφορίες ακόμη και πολύ πάνω από 100.000 φύλλα στις καθημερινές τους εκδόσεις - θα παύσουν να κυκλοφορούν, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στον εγχώριο Τύπο και οδηγώντας στην ανεργία περίπου 500 εργαζόμενους...

Βεβαίως στον αντίποδα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πώς κατόρθωναν να επιβιώνουν εδώ και αρκετά χρόνια εφημερίδες με περιορισμένα έσοδα και μικρή κυκλοφοριακή βάση.

Ουσιαστικά η επιβίωση των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας γινόταν με "τεχνητό" τρόπο και την... ευγενή χορηγία των φορολογούμενων. Διότι πρακτικά δεν πλήρωναν εισφορές και το χρήμα έρρεε άφθονο, από κρατικές διαφημίσεις και από τραπεζικά δάνεια δίχως εγγυήσεις.

Και όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες για αυτήν την κατάσταση της σαφούς εύνοιας της Πολιτείας στις εφημερίδες των μεγάλων συγκροτημάτων των Αθηνών, σε βάρος τόσο των εφημερίδων της επαρχίας (που δε γλίτωναν... ούτε φράγκο), όσο και των φορολογούμενων (στους οποίους κατέληγε ο τελικός λογαριασμός).

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Το "Βήμα" και τα "Νέα" αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους. Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν - και δέσμευσαν - προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων.

Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου, με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει.

Κατά τα φαινόμενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόμη και το θετικό για αυτές αίτημα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.

Έναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από το ΔΟΛ.

Το δυστύχημα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζομένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί μήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισμού.

Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καμία αίσθηση ιστορικότητας και δημοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι µε τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισμού και εθνικού συμφέροντος.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι μαζί µε "Το Βήμα" και "Τα Νέα" θα υποβαθμιστούν αξίες του αστικού μεταπολεμικού συστήματος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Και μαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφημερίδων, αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δε συναινούν για την κατάθεση μιας τροπολογίας που θα μπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα οι δύο εφημερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του '20, φιμώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δημοσίως τα επιχειρήματά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισμού, των ιστορικών εφημερίδων και των άλλων εκδόσεών του.

Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που μείνατε μαζί µας τόσα χρόνια».

Οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν την έκδοση

Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ θα κυκλοφορήσουν την εφημερίδα κανονικά στα περίπτερα το πρωί της Δευτέρας ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να προγραμματίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σχόλια