default-image

Αλαλούμ με την αργία των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

Κρήτη
Αλαλούμ με την αργία των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Παιδείας έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με το αν η γιορτή των Τριών Ιεραρχών (Δευτέρα 30 Ιανουαρίου) είναι ή όχι αργία, αδυνατώντας να λύσει τις απορίες τους όχι σε μια αλλά σε δύο διαφορετικές ανακοινώσεις.

Με ανακοίνωσή του στις 20/1/2017 το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή, το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο».

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου επανέρχεται στο ζήτημα τονίζοντας: «Κατόπιν ερωτημάτων, σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων».

Την περσινή χρονιά τα σχολεία είχαν διαθέσει τις πρώτες διδακτικές ώρες στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και στη συνέχεια, όπως είχε ζητήσει το υπουργείο με ανακοίνωσή του, έκαναν κανονικά τα μαθήματα τους.

«Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν: Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό», προβλέπει το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98.

Οι εκπαιδευτικοί από πλευράς τους τονίζουν πως η μέρα είναι αργία, επικαλούμενοι και αυτοί άρθρα του συντάγματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους:

α) Tο άρθρο 1 παρ. 11 α του Ν.1157/1981: «α) Ημέραι αργίας: Η Εθνική εορτή, η 28η Οκτωβρίου, η πρώτη του έτους, τα Θεοφάνεια, η των Τριών Ιεραρχών διά τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς...

β) Το άρθρο 2 παρ. 3 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α)»: «Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται:α) Άπασαι αι Κυριακαί, β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος, γ) αι εθνικαί επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, δ) η Καθαρά Δευτέρα, ε) η 1η Μαϊου και στ) η κατά τας κειμένας διατάξεις ημέρα αργίας διά την έδραν εκάστου σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.

γ) Την εγκύκλιο της Γενικής Δ/νσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου του σχολικού έτους 2016-2017 (99350/Δ2/16-6-2016), σύμφωνα με την οποία: «Αναφορικά με τις διακοπές και τις αργίες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α).

Την σχολική χρονιά 2014-2015 η μέρα δεν ήταν αργία. «Με βάση την αρ. πρ. 95567/Γ2/20-06-2014 Υπουργική Απόφαση με θέμα 'Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων' (ΦΕΚ 1861 -τεύχος Β΄), η οποία προέβλεπε ότι 'για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα', δεν ήταν αργία».

cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News