Ελλάδα

Ανάβει φωτιές η «θεματική εβδομάδα»

Εγκύκλιο για την υλοποίηση «θεματικής εβδομάδας» με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» στα γυμνάσια της χώρας έχει στείλει το υπουργείο Παιδείας. Αντιδράσεις από την εκκλησία

Εγκύκλιο για την υλοποίηση «θεματικής εβδομάδας» με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» στα γυμνάσια της χώρας έχει στείλει το υπουργείο Παιδείας.

Ο θεσμός της θεματικής εβδομάδας αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα που άπτονται της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και, κατά το τρέχον έτος, εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: α) τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, β) την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και γ) τις έμφυλες ταυτότητες.

Αυτό το τελευταίο σκέλος της θεματικής εβδομάδας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους γνωστούς κύκλους που συνήθως αντιδρούν στις συζητήσεις γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το βιολογικό και κοινωνικό φύλο.

Ήδη, ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά απέστειλε εγκύκλιο που θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς τής Μητροπολιτικής του  Περιφερείας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου με την οποία καλεί γονείς και κηδεμόνες μαθητών Γυμνασίου να υποβάλουν δηλώσεις απαλλαγής των παιδιών τους από την θεματική εβδομάδα για την «αποδόμηση τ?ν ?μφύλων στερεοτύπων» τής Εγκυκλίου το? Υπουργού Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κων/νον Γαβρόγλου».

Τι προβλέπει η εγκύκλιος Γαβρόγλου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το υπουργείο προτείνει τη διοργάνωση μαθησιακών δραστηριοτήτων όπως «εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές δραστηριότητες, προβολή ταινιών με σχετικό περιεχόμενο που πλαισιώνεται με συζήτηση ή άλλη δράση, σύντομα βιωματικά εργαστήρια» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών.

 Στην ενότητα των «Έμφυλων Ταυτοτήτων» οι θεματικές για μαθητές είναι «Σωματικές αλλαγές στην εφηβεία, Βιολογικό και Κοινωνικό Φύλο, Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα, Ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα των γυναικών». Προτείνονται επίσης και επιπλέον θεματικές για γονείς και εκπαιδευτικούς: «Φύλο, Σεξουαλικός Προσανατολισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις με βάση το φύλο στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία, Έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών, Ομοφοβία και Τρανφοβία στην κοινωνία και στο σχολείο».  

Όπως αναφέρεται, οι σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη διαiρκεια του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. Παράλληλα, δύνανται να διοργανωθούν εντός του σχολείου και απογευματινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Στις δράσεις αυτές συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί σε εθελοντική βάση.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι αφενός οι μαθητές/τριες υποχρεούνται να παρακολουθούν κανονικά τις δράσεις της εβδομάδας, αφετέρου ότι κατά την υλοποίηση δράσεων για τους μαθητές/-τριες από εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων η παρουσία του/της διδάσκοντα/διδάσκουσας κάθε τμήματος είναι υποχρεωτική.  

Τι λένε τα σχολεία του Ηρακλείου

Το Υπουργείο ζητά από τους Συλλόγους Διδασκόντων, να καταθέσουν μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου σχέδιο εκπόνησης για την υλοποίηση της θεματικής εβδομάδας. Αυτό, η ασφυκτική προθεσμία δηλαδή, προκαλεί αντιδράσεις σε αρκετά σχολεία, ωστόσο στο Ηράκλειο δεν υφίστανται τέτοια θέματα.

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, φτάνουν μόνο ερωτήματα που αφορούν τα διαδικαστικά. Όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρθηκε «κανένα σχολείο του Ηρακλείου δεν έχει αντιδράσει, παραπονεθεί ή αρνηθεί να πραγματοποιήσει τη θεματική εβδομάδα.»

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο

Τι υποστηρίζει ο μητροπολίτης Σεραφείμ

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, αναφέρει πως το υπουργείο Παιδείας «προπαγανδίζει τη διαστροφή και τη στρέβλωση της ανθρώπινης σεξουαλικότητος» και  ζητάει την απόσυρση της εγκυκλίου για να «αποσοβήσει το επικείμενο ανοσιούργημα».

 Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η μεθοδευμένη διαφήμιση της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας εις αιώρους και ευαισθήτους εφήβους αποτελεί - και εκζητώ την υμετέραν συγγνώμην διά τον βαρύν όρον - "έγκλημα καθοσιώσεως"».  

Σημειώνει επίσης πως μετά τη «θεσμοθέτηση της ψυχοπαθολογίας της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβιώσεως των λεγόμενων ομοφυλοφίλων που αποτελούν δυστυχή και τραγικά πρόσωπα, τα οποία ατέχνως και αντιανθρωπίνως μιμούνται το έτερον φύλο, ως εννόμου αγαθού, ήλθεν η Υμετέρα Εγκύκλιος διά να προπαγανδίσει την διαστροφή και την στρέβλωση της ανθρώπινης σεξουαλικότητος».  

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του μητροπολίτη Πειραιώς

Αυτή είναι η αίτηση απαλλαγής που ζητά να υπογράψουν οι γονείς ο Μητροπολίτης Σεραφείμ

Colour Youth: Η στοιχειώδης σεξουαλική αγωγή αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους

Από την πλευρά της η «Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας» χαιρετίζει την έκδοση της εγκυκλίου και συγχαρεί το υπουργείο Παιδείας για την κίνησή του αυτή, υπενθυμίζει ωστόσο πως «η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για εισαγωγή σχολικού μαθήματος για την σεξουαλική αγωγή με ορθή και αμερόληπτη γλώσσα, το οποίο θα καταπιάνεται με τα γενικότερα ζητήματα  της σεξουαλικότητας και του φύλου».  

Επίσης, καλεί το υπουργείο «να μην υποκύψει στις φωνές του συντηρητισμού, συναισθανόμενο τις ευθύνες του για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση, και να μην αποσύρει την εγκύκλιο».

 «Η προκλητική, σπασμωδική και επιθετική αντίδραση του συντηρητικού τμήματος της κοινωνίας και των media στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας δεν μας εκπλήσσει πλέον καθόλου. Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που απέστειλε και επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, δεν έχει κρύψει ποτέ τα αρνητικά συναισθήματά του για τα LGBTQ άτομα. Πάντα, όμως, θα αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που τον τρομάζει και τον κάνει να ασχολείται τόσο έντονα με τις ζωές μας και να εκφράζεται με τόσο μίσος στο δημόσιο λόγο του. Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να του υπενθυμίσουμε πως το κράτος μας οφείλει να είναι κοσμικό και πως η εκκλησία δεν έχει καμία αρμοδιότητα  να παρεμβαίνει σε ζητήματα εκπαίδευσης», τονίζει.  

Παράλληλα, η Colour Youth, ανακοινώνει ότι «με την υποστήριξη της GLSEN, του Πολύχρωμου Σχολείου και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) σκοπεύει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 να διεξάγει έρευνα για το σχολικό κλίμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να αναδείξει ακόμα περισσότερο και με επιστημονικό τρόπο το ζήτημα συμπεριληπτικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και του σχολικού εκφοβισμού».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

Σχόλια