default-image

Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις

Ελλάδα
Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δεσμούς Ελλάδας - Ιταλίας, αλλά και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, τόσο στην Οικονομία, όσο και στο Προσφυγικό -Μεταναστευτικό, στάθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός και ο ιταλικός λαός με το μεσογειακό τους ταμπεραμέντο έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση της Ιστορίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία, ως χώρες του Νότου, βρίσκονται αντιμέτωπες σε κοινές προκλήσεις -την οικονομική και την προσφυγική κρίση.

«Προσβλέπουμε σταθερά στη δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς - στην Οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, γιατί, ας μην το ξεχνάμε, αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο» είπε ο Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης.

Με τη σειρά του, ο ιταλός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή ενώ αναφέρθηκε και αυτός στις «κοινές προκλήσεις» που ενώνουν τις δύο χώρες.

«Ενα άλλο κοινό πρόβλημα που μας ενώνει, είναι το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους ως σύνορα της ΕΕ, υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον της υποδοχής και φιλοξενίας ως ένδειξης πολιτισμού, και παρέχουν βοήθεια σε χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη ωστόσο, πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

«Και, βεβαίως, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, διατηρούμε ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, ενεργειακό, πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό. Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Ελλάδα και την Ιταλία δύο φίλες χώρες που έχουν κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Ματαρέλα.

«Διατηρούμε έξοχες διμερείς σχέσεις σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, στην ενέργεια», συνέχισε ο ιταλός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «χώρες - φίλες» την Ελλάδα και την Ιταλία.

Συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Νωρίτερα την Τρίτη ο κ. Ματαρέλα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η Ελλάδα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ενωμένες θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον ιταλό ομόλογό του.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον ιταλό Πρόεδρο για την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της Ιταλίας στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, αλλά και για τη θερμή φιλοξενία που του επιφύλαξε στη Ρώμη τον Νοέμβριο του 2015, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού ευχαρίστησε τον έλληνα ομόλογό του για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας, υπενθυμίζοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δυο λαών βασίζεται σε μια χιλιετή ιστορία, με κοινές αξίες και σε μια κοινή κουλτούρα, και σε έναν κοινό πολιτισμό.

«Τα παραπάνω δημιουργούν μια δυνατή φιλία αλλά και μια κοινή οπτική των διεθνών προβλημάτων. Μια κοινή οπτική, η οποία μας οδηγεί στην εκπόνηση κοινών στρατηγικών» σημείωσε ο κ. Ματαρέλα. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη η ΕΕ να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας των νέων ανθρώπων, ενώ αναφορικά με την μετανάστευση, τόνισε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα μονάχα της Ελλάδας και της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρίσταντο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο προέδρων ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Πηγή: protagon.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News