Ελλάδα

Επίσκεψη Μουζάλα στη Μυτιλήνη με φόντο αντιδράσεις

Mε φόντο τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και τις αντιδράσεις για τον τρόπο φιλοξενίας των προσφύγων, τη Λέσβο επισκέπτεται ο Γιάννης Μουζάλας .

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα συναντηθεί την Κυριακή με τοπικούς φορείς, και ιδιαίτερα με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, και θα συζητήσει μαζί τους θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας από την παρουσία περίπου 5.000 εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

Ο κ. Μουζάλας σύμφωνα με το in.gr επισκέπτεται καταυλισμούς στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ καθώς και το αρματαγωγό «Λέσβος», που βρίσκεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης και όπου φιλοξενούνται περί τους 100 μετανάστες έως ότου καλυτερέψουν οι καιρικές συνθήκες και ανασυνταχθεί η κατάσταση στον μεγάλο καταυλισμό της Μόριας.

Το προηγούμενο βράδυ, ο κ. Μουζάλας έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «μονομερή ενέργεια που βλάπτει ανεπανόρθωτα το νησί της Λέσβου» την άφιξη στο λιμάνι της πόλης του αρματαγωγού «Λέσβος» με αφορμή τη χωρίς καμία προσυνεννόηση τοποθέτηση χημικών τουαλετών στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων στο πλοίο.

Ο κ. Μουζάλας αφού αναφέρει στην επιστολή του πως «Περιφέρεια, δήμος μα πάνω απ' όλα οι κάτοικοι, όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο», τονίζει πως «σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, ικανές να αμαυρώσουν μια πολύτιμη πλευρά της ιστορίας του νησιού και της χώρας. Αντιθέτως, η κοινή μας κατάκτηση (κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας) δημιουργεί κατά την άποψη της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, τη δυνατότητα να διασώσουμε τα νησιά και τον τόπο, εφόσον δουλέψουμε πάλι όλοι μαζί, με την δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία».

Ο κ. Μουζάλας καλεί τον δήμαρχο Λέσβου «να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για τη διαμορφωμένη κατάσταση. Να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές».

«Γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού και ποικιλοτρόπως προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με ενισχυτικές αλλά και ανταποδοτικές δράσεις», σημειώνει ο κ. Μουζάλας ο οποίος αναφέρεται σε αυτές τις ανταποδοτικές δράσεις προς την τοπική κοινωνία: «Η υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, η καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς τον δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρήματα από την DG HOME για την ελληνική κυβέρνηση».

Σχόλια