default-image

Καταστράφηκε ο «Αϊ-Νικόλας», ο σωτήρας των προσφύγων

Ελλάδα
Καταστράφηκε ο «Αϊ-Νικόλας», ο σωτήρας των προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει διασώσει με τον «Αϊ-Νικόλα» πάνω από 4.500 πρόσφυγες συμμετέχοντας σε 75 επιχειρήσεις ανοιχτά της Σκάλας Συκαμινιάς Λέσβου. Ήταν μεταξύ αυτών που είχαν προταθεί και για το Νόμπελ Ειρήνης ως παράδειγμα αλληλεγγύης και αυτοθυσίας.

Όμως ο χιονιάς δεν καταλαβαίνει από αυτά…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, χθες βρήκε το «ηρωικό» ψαροκάικο μπαταρισμένο και ημιβυθισμένο στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμινιάς από το βάρος του χιονιού και τώρα βρίσκεται σε απόγνωση, αφού έχασε τη μοναδική πηγή εισοδήματός του.

Ο Θανάσης Μαρμαρινός έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, και όχι μόνο, τον Νοέμβριο του 2015 ?στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης- από την αγωνιώδη φράση «τα μωρέλια να σώσουμε μωρέ!», που ακούστηκε να φωνάζει, βλέποντας τα μικρά προσφυγόπουλα να παλεύουν για τη ζωή τους μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

«Με αυτό το καϊκι έβγαλα 75 βάρκες στο λιμάνι με περίπου 60 άτομα η καθεμία, άνδρες γυναίκες και παιδιά που πνίγονταν και ζητούσαν βοήθεια», λέει στο «Εθνος» ο 63χρονος, ο οποίος ωστόσο παραμένει ταπεινός και δεν ζητά ανταλλάγματα. 

«Μη σκαλίζετε τα παλιά και μην τα συνδέετε με αυτό που μου συνέβη. Δεν θέλω να φανεί ότι πάω να εκμεταλλευτώ καταστάσεις. Είμαι σε κακή ψυχολογική κατάσταση γιατί από παιδί είμαι ψαράς, μεγάλωσα και έθρεψα με αυτό την οικογένειά μου, αλλά τώρα έμεινα χωρίς το εργαλείο της δουλειάς μου», τονίζει.

Ο μήκους 6.20 μ. «Αγιος Νικόλαος» δεν άντεξε το βάρος του χιονιού και βυθίστηκε, όπως και η «Φρόσω» του συναδέλφου του Κώστα Πιντέρη.

«Οι τέντες μάζεψαν πολύ χιόνι. Σε άλλα σκάφη σκίστηκαν και είναι μικρή η ζημιά. Σε εμάς που ήταν μουσαμάδες, τα καΐκια μπατάρισαν και αναποδογύρισαν», είπε ο 63χρονος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η ζημιά που υπέστη αγγίζει τα 10.000 ευρώ. «Το σκαρί θα σωθεί. Θα έρθει γερανός και θα το βγάλει. Ομως έπαθε ζημιά η μηχανή και καταστράφηκαν βυθόμετρα, GPS, ραδιοτηλέφωνα και όλα τα ηλεκτρικά. Χώρια τα χασομέρια από τουλάχιστον έναν μήνα που θα πάρει η αντικατάσταση», μας είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News