default-image

Σφοδρή χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη (photos)

Ελλάδα
Σφοδρή χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασταμάτητα χιονίζει από το πρωί στη συμπρωτεύουσα με τα προβλήματα να εντοπίζονται κυρίως στο κυκλοφοριακό, αφού χιλιάδες οδηγοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους και την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης να γίνεται σημειωτόν.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Νέα Εγνατία στο ύψος της Βούλγαρη, καθώς λόγω του χιονιά κυριολεκτικά δεν κινείται τίποτα. Σημειωτόν διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στον περιφερειακό που αν δεν περάσουν εκχιονιστικά θα κλείσει μέσα στις επόμενες ώρες αν συνεχιστεί η χιονόπτωση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως μεταδίδει το newsbomb.gr, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης καθώς και σε τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας. Διακοπή κυκλοφορίας έχει σημειωθεί και στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός «μάχης» έμειναν έξι αλατιέρες και δεκαπέντε υδροφόρα οχήματα για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της πόλης από τις έντονες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα το αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να το ρίχνουν υπάλληλοι με φορτηγάκια και φτυάρια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για τον τομέα πολιτικής προστασίας, Θωμά Ψαρρά.

Όπως δήλωσε ο κ.Ψαρράς στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «το αλάτι που βάλαμε σε έξι ολοκαίνουριες αλατιέρες "πέτρωσε" λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ πάγωσε και το θαλασσινό νερό με το οποίο γεμίσαμε δεκαπέντε υδροφόρες».

Στη «μάχη» με το χιόνι και στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ρίχνονται πλέον οι υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι με οχτώ μικρά φορτηγάκια και φτυάρια καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα ρίχνουν το αλάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά έχουν ήδη μοιραστεί 7.000 σακιά με αλάτι σε νοσοκομεία και σχολεία, ενώ σε 50 σημεία στην πόλη -μεταξύ των οποίων Άνω Πόλη, Τριανδρία, 40 Εκκλησιές και Άνω Τούμπα- βρίσκονται ήδη σάκοι με αλάτι προκειμένου να τους χρησιμοποιούν οι δημότες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τσιτζικώστα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

Τον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης

Το νομό Κιλκίς

Το Νομό Σερρών

Το Νομό Πιερίας

Το νομό Χαλκιδικής

O Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασία, εξουσιοδότησε επίσης τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να κηρύξει τους Δήμους Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολής της Π.Ε Έβρου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και παγετός) στις ανωτέρω περιοχές.

Επίσης, εξουσιοδότησε τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας το δήμο Αιγιαλείας. Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί ήδη η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Κύμη.

Προβλήματα λόγω χιονιά και στις πτήσεις

Προβλήματα δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς τον ΔΑΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), μέχρι αργά το μεσημέρι οι πτήσεις Eurowings από Ντίσελντορφ για Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» . Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκαν τελικά η πτήση της Transavia από Άμστερνταμ, η πτήση της Germanwings από Στουτγκάρδη καθώς και δυο πτήσεις της Aegean από Λάρνακα και Μόναχο. Επίσης ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ryanair από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και σε περιφερειακά αεροδρόμια με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις προς αυτά να ακυρωθούν. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της ΟΑ από Αθήνα προς Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία, Μυτιλήνη και της Aegean από Αθήνα προς Σμύρνη.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν τους επιβάτες προς τους προορισμούς τους με επόμενες πτήσεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής τους, έως ότου αναχωρήσουν.

Ποια η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στο νομό Ημαθίας, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 76ο χιλιόμετρο έως το 98ο χιλιόμετρο και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - Σελίου, από το 4ο έως το 26ο χιλιόμετρο, Νάουσας - Σελίου από το 3ο έως το 17Ο χιλιόμετρο, Βέροιας - Δασκίου, από το 2ο έως το 43ο χιλιόμετρο, Βέροιας - Κωστοχωρίου, από το 2ο έως το 19ο χιλιόμετρο, Νάουσας - 3-5 Πηγαδίων, από το 3ο έως το 17ο χιλιόμετρο και Νάουσας - Ροδοχωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο μέχρι το 14ο χιλιόμετρο. Στην Εγνατία οδό η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Πέλλας, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, σε όλο το επαρχιακό και στο δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.

Στο νομό Χαλκιδικής, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, από το 32ο έως το 64ο χιλιόμετρο, Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, από το 32ο έως το 95 χιλιόμετρο (μέσω Αρναίας), στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη και Παλαιόκαστρου) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, Αρναίας - Στανού, Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς, Μ. Παναγιάς - Πλανών, Πολυγύρου - Ιερισσού (μέσω Πλανών), Μεταμόρφωσης - Μεταγγιτσίου, Νέων Μουδανιών - Σιθωνίας, από τη διασταύρωση Ορμύλιας σε όλο το Κύκλωμα Σιθωνίας, Νέων Μουδανιών - Παλιουρίου, από τον Κόμβο Μουδανίων σε όλο το Κύκλωμα Κασσάνδρας, Βάβδου - Σημάντρων έως το 1ο χιλιόμετρο, στη δημοτική αγροτική οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.

Στο νομό Κιλκίς, στους επαρχιακούς δρόμους Κιλκίς - Κεντρικού, Κιλκίς - Ποντοκερασιάς, Κιλκίς - Ισώματος (από δημοτικό διαμέρισμα Επτάλοφου έως δημοτικό διαμέρισμα Ριζανών), Γρίβας - Καστανερής - Λιβαδίων, Γουμένισσας - Κάρπης, Γουμένισσας - Πεντάλοφου - Ομαλού και Αξιούπολης - Σκρά (διασταύρωση Πηγής).

Στο νομό Σερρών, στις εθνικές οδούς Σερρών - Δράμας, από το 22ο έως το 54ο χιλιόμετρο, Δράμας - Αμφίπολης, από το 25ο χιλιόμετρο έως τον Κόμβο Αμφίπολης, Σερρών - Καβάλας, από το 38ο χιλιόμετρο, Κιλκίς - Γέφυρα Στρυμόνα από το 39ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Καστανούσας) έως το 72ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Πετριτσίου), Σερρών - Αμφίπολης (από διασταύρωση Μεσοράχης έως Αμφίπολη). Σημειώνεται, ότι στις παραπάνω εθνικές οδούς δεν επιτρέπεται η κίνηση για τα φορτηγά μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Στο νομό Πιερίας, στην εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, από 23ο χιλιόμετρο (Φωτεινά) έως το 42ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Βρύας - Ελατοχωρίου από 13ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, από Μοσχοπόταμο προς Ελατοχώρι και στην παλιά εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης, από το 66ο χιλιόμετρο έως τον Κολινδρό.

Πηγή φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News