default-image

Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο χιονιάς στη χώρα

Ελλάδα
Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο χιονιάς στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην «κατάψυξη» έχει μπει η χώρα που σαρώνεται από το νέο κύμα κακοκαιρίας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρειο Ελλάδα, αλλά και στα νησιά, ενώ ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του και στην Αττική.

Στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

Λεωφ. Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς «REGENCY CASINO MONT PARNES»

Περιφ. Οδός Πεντέλης-Ν. Μακρής, από το ύψος του Σ.Ν. Πεντέλης «414»

Π.Ε.Ο. Ελευσίνας -Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, ρεύμα προς Θήβα (απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά, τα λοιπά αυτοκίνητα με χρήση αντ/κών αλυσίδων).

Έκλεισε προσωρινά η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, για λόγους ασφαλείας λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και του παγετού. Λίγο πριν από τις 5:00 το απόγευμα δόθηκαν πάλι στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, ωστόσο οι υπεύθυνοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη  των καιρικών συνθηκών, ώστε αν χρειαστεί να ληφθούν εκ νέου προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια των φέρι μποτ του πορθμείου Ρίου - Αντιρρίου διεξάγονται κανονικά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΑ "ΛΕΥΚΑ" ΕΧΕΙ ΝΤΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ

Προβλήματα εντοπίζονται και στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, λόγω της χιονόπτωσης.

Συγκεκριμένα, η εθνική οδός Αθηνών - Πατρών είναι κλειστή στο 175ο χλμ. στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω χιονιού. Το ίδιο ισχύει στο 172ο χλμ. στο ρεύμα προς Πάτρα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή της Παναγοπούλας «δίπλωσε», λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, μία νταλίκα, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να γίνεται εκ περιτροπής από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Επίσης, στην περιοχή Λαμπίρι, πάλι λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, εξετράπησαν της πορείας τους αυτοκίνητα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Πού υπάρχουν προβλήματα σε όλη τη χώρα

Στην «κατάψυξη» η χώρα

Στο Μέτσοβο το θερμόμετρο δείχνει -15 βαθμούς, σε χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων -12, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων -7.

Το χιόνι, μέσα στην πόλη της Πρέβεζας, φτάνει τους 5 πόντους, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Λούρο, την 'Αρτα και την Φιλιππιάδα.

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ξύπνησαν στα λευκά με περισσότερο από 20 πόντους χιόνι.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Προβλήματα σημειώθηκαν την νύχτα στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών, στην περιοχή Τερόβου, όπου νταλίκες και φορτηγά που κινούνταν χωρίς αλυσίδες, ακινητοποιήθηκαν και χρειάστηκε να κινηθούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Μεγάλη βλάβη της ΔΕΗ που σημειώθηκε λόγω της κακοκαιρίας, έχει βυθίσει τα μισά Γιάννενα στο σκοτάδι.

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα. Από τις 3 τα ξημερώματα με δυσκολίες γίνονται οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως λόγω παγετού, ενώ την ίδια στιγμή τα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αδιάλειπτα αλάτι για να το κρατήσουν ανοιχτό.

Στα λευκά ντύθηκε η πόλη της Λάρισας, σήμερα Σάββατο, καθώς συνεχίστηκε η χιονόπτωση που ξεκίνησε από χθες το βράδυ. Το χιόνι μέσα στη πόλη σε διάφορα σημεία έφτασε στα 2-5 εκατοστά, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους -4 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονόπτωση έχουν γενικευτεί σε όλο το νομό της Λάρισας, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει ακόμα και στα παράλια του νομού, δίπλα στο κύμα της θάλασσας.

Στις παραλιακές περιοχές του Αγιόκαμπου - Παλιουργιάς στο δήμο Αγιάς, το χιόνι που έπεφτε το βράδυ της Παρασκευής ήταν πυκνό, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται και το Σάββατο «κολλημένη» κάτω από το μηδέν.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην περιοχής της Αγιάς είναι απαραίτητες σε : Επαρχιακή Οδό (Ε.Ο.) Ελάφου -Σκλήθρου. • Ε.Ο. Αγιόκαμπου - Σκλήθρου • Ε.Ο. Δήμητρας - Ανατολής • Ε.Ο. Αγιάς - Μελιβοίας • Ε.Ο. Αγιάς - Καλαμακίου • Ε.Ο. Αγιάς - Δήμητρας • Ε.Ο. Αγιάς - Αγιόκαμπου, από 1ο έως 6ο χλμ.

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.

Στον Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο, τα προβλήματα είναι εμφανή και οι μετακινήσεις δύσκολες, αφού τα αυτοκίνητα χρειάζονται απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μάχη με το χιόνι και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στον Έβρο δίνουν οι δημοτικές Αρχές σε όλο τον νομό. Η θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα έχει πέσει στους -8 βαθμούς Κελσίου γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την όποια προσπάθεια για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων.

Το οδικό δίκτυο -εθνικό και επαρχιακό- παραμένει ανοιχτό στον Έβρο, ωστόσο οι δήμαρχοι συνιστούν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται με τη δέουσα προσοχή και τη χρήση χιονολάστιχων και σε αρκετά σημεία αλυσίδων.

Στην Αχαΐα, λόγω των χιονοπτώσεων είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στους δρόμους από το Αίγιο, το Διακοπτό και την Πάτρα προς τα Καλάβρυτα, καθώς και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων. Επίσης απαραίτητες είναι αλυσίδες από την Ακράτα προς την Ζαρούχλα και στη δημοτική οδό Δεμέστιχα- Λεοντίου- Μοίραλι- Ρακίτας.

Στην Ηλεία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες από το 73ο χιλιόμετρο, έως το 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών- Τρίπολης, στην επαρχιακή οδό Ανδριτσαίνας- Επικούρειου Απόλλωνα, στη δημοτική οδό Ανδριτσαίνας- Λυνισταίνας- Κουφόπουλο- Δραγώγι- Φανάρι- Αμυγδαλιές- Μύρωνια του δήμου Ανδριτσαίνας- Κρεστενών και στη δημοτική οδό Σκληρός-Νέδα- Άγιος Σώστης- Αμπελιώνα- Πέτρα του δήμου Οιχαλίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από 28ο χιλιόμετρο, έως 52ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Εμπέσου- Άρτας από τη Χρυσοπηγή έως την γέφυρα Κομποτίου και στην επαρχιακή οδό Εμπέσου- Περδικακίου Αυλακιού από 12ο χιλιόμετρο, έως το 38ο χιλιόμετρο.

Χιόνι και στα νησιά

Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και η κατάσταση είναι δύσκολη.

Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης τόνισε ότι το μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να εκχιονιστεί ο δρόμος Σκοπέλου-Έλιος και να δοθεί στην κυκλοφορία. οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς.

Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού. Στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ο συνεχής αποχιονισμός και οι ρίψεις αλατιού, έχουν βοηθήσει ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός και καθαρός.

Μάχη προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού δίνουν ως αυτήν την ώρα τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του Δήμου Χίου.

Εξαιτίας του παγετού, πέντε οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν στον δρόμο από Λαγκάδα προς Καρδάμυλα, στο ύψος του Δελφινίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά και οχήματος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για να απεγκλωβιστούν.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και χωριά όπως η Συκιάδα αλλά και η παραθαλάσσια Λαγκάδα έχουν καλυφθεί από το χιόνι.

Εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, από νωρίς το πρωί, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, ιδιαίτερα τις προσβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ενέργειας και ασφάλειας. Αποκλεισμένα είναι αυτή την ώρα τα περισσότερα από τα χωριά.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει από την Παρασκευή το νησί της Ψερίμου λόγω βλάβης στο υποβρύχιο καλώδιο, από το οποίο ηλεκτροδοτείται, προφανώς εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που επικρατεί. Στο νησί αναμένεται να μεταβεί συνεργείο τεχνικών από την Κάλυμνο για να επιληφθεί του προβλήματος, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News