default-image

Στα "λευκά" έχει ντυθεί ολόκληρη η χώρα (video-photos)

Ελλάδα
Στα "λευκά" έχει ντυθεί ολόκληρη η χώρα (video-photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί στην Κρήτη η «Αριάδνη» να μην έχει κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία της, όμως ολόκληρη η υπόλοιπη Ελλάδα έχει «ντυθεί» στα λευκά, με τα προβλήματα να διαδέχονται τις πανέμορφες εικόνες από τα κατάλευκα τοπία.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΤΑΣΗ» Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Χιονοπτώσεις ακόμη και στην Αττική

Το Σάββατο ξημέρωσε με τα βουνά της Αττικής να έχουν γίνει κατάλευκα, ενώ ακόμη και τα βόρεια προάστια της Αθήνας είναι καλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα χιονιού.

Ελαφριά χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Υμηττό και η θερμοκρασία στην Αθήνα αγγίζει τους 1 με 2 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω χιονόπτωσης στην Αττική, έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι και σε πολλές περιοχές κρίνονται απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πέφτουν κομμάτια πάγου από τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου

Έπειτα από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε, το πρωί του Σαββάτου, χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_uf3gdvj4/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία.

Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και του παγετού, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, διότι υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο οδόστρωμα κομμάτια από παγωμένο χιόνι, που υπάρχει στα ψηλά σημεία της γέφυρας.

Το «έστρωσε» στη Μυτιλήνη, μετά από 20 χρόνια

Σε όλη τη Λέσβο χιονίζει από τις 4:00 το πρωί του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να το «στρώσει» απ' άκρη σ' άκρη από το λιμάνι της Μυτιλήνης στα ανατολικά μέχρι το λιμάνι του Σιγρίου στο δυτικό άκρο του νησιού.

Αποκλεισμένα, βέβαια είναι τα περισσότερα από τα χωριά του νησιού, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται έκκληση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού.

Ας σημειωθεί ότι έντονη χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης δεν είχε υπάρξει ξανά τα τελευταία 20 χρόνια.

«Λευκό» τοπίο και η Χίος

Σε «λευκό» τοπίο έχει μετατραπεί από το πρωί του Σαββάτου και η Χίος, ενώ δίνεται «μάχη» προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Εξαιτίας του παγετού, πέντε οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν στον δρόμο από Λαγκάδα προς Καρδάμυλα, στο ύψος του Δελφινίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά και οχήματος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για να απεγκλωβιστούν.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και χωριά όπως η Συκιάδα αλλά και η παραθαλάσσια Λαγκάδα έχουν καλυφθεί από το χιόνι.

Χιονισμένο το γραφικό Πήλιο

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, ενώ χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, με τον παγετός να είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.

Στο Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο και η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές έχει πέσει στους -13 βαθμούς ,ενώ ακόμη και στον Βόλο επικρατεί παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει -2.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν την συσσώρευση χιονιού.

Πάνω από 30 εκατοστά χιόνι σε Σκόπελο και Αλόννησο

Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού και σύμφωνα με το δήμαρχο η κατάσταση είναι δύσκολη.

Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα, με το δήμαρχο να αναφέρει ότι στο μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά, ενώ γίνονται προσπάθειες από τις δημοτικές αρχές να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς.

Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού.

Από το βράδυ της Παρασκευής χιονίζει στη Λάρισα

Στα λευκά ντύθηκε η πόλη της Λάρισας, το Σάββατο, καθώς συνεχίστηκε η χιονόπτωση που ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «ΕΣΤΡΩΣΕ» ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονόπτωση έχουν γενικευτεί σε όλο το νομό της Λάρισας, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει ακόμα και στα παράλια του νομού, δίπλα στο κύμα της θάλασσας.

Στις παραλιακές περιοχές του Αγιόκαμπου - Παλιουργιάς στο δήμο Αγιάς, το χιόνι που έπεφτε χθες το βράδυ ήταν πυκνό, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται και σήμερα Σάββατο «κολλημένη» κάτω από το μηδέν.

Το χιόνι μέσα στη πόλη σε διάφορα σημεία έφτασε στα 2 - 5 εκατοστά, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους -4 βαθμούς Κελσίου.

«Πολικές» θερμοκρασίες στα Ιωάννινα

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου όλη η Ήπειρος, ενώ χιόνισε ακόμη και στις παραλιακές περιοχές.

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ξύπνησαν στα λευκά με περισσότερο από 20 πόντους χιόνι, ενώ από χθες το βράδυ καθώς επικρατεί παγετός.

Ενδεικτικά, στο Μέτσοβο το θερμόμετρο δείχνει -15 βαθμούς, σε χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων -12, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων -7.

Το χιόνι, μέσα στην πόλη της Πρέβεζας, φτάνει τους 5 πόντους, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Λούρο, την Άρτα και την Φιλιππιάδα.

Μεγάλη βλάβη της ΔΕΗ που σημειώθηκε λόγω της κακοκαιρίας, έχει βυθίσει τα μισά Γιάννενα στο σκοτάδι.

Έντονες χιονοπτώσεις στην Εύβοια

Η κεντρική, η νότια αλλά και η βόρεια Εύβοια έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο όγκο χιονιού και μαζί και πληθώρα προβλημάτων αφού στην περιοχή της Κύμης το χιόνι ξεπέρασε τα 50 εκατοστά.

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε μικρή ύφεση της κακοκαιρίας καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις το κύμα παραμένει πάνω από την κεντρική και νότιο Εύβοια και για τις επόμενες ώρες μέχρι το βράδυ.

Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός μαζί και η χιονόπτωση δημιουργούν προβλήματα σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Εύβοιας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr, skopelos-news.blogspot.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News