default-image

Πρόσφυγες διασώθηκαν στη Λιβύη κι έπαθαν σοκ!

Ελλάδα
Πρόσφυγες διασώθηκαν στη Λιβύη κι έπαθαν σοκ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 80 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σήμερα σε μια παραλία της Λιβύης όπου είχε προσαράξει το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν, πιστεύοντας ότι κατάφεραν να φθάσουν στην Ιταλία έπειτα από ταξίδι τριών ημερών στην θάλασσα, όπως αφηγήθηκαν οι διασωθέντες και η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης (CLR).

«Μας ειδοποίησαν για την παρουσία ενός πλεούμενου» σε μια παραλία της Τρίπολης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ αλ Ιμάμ, εκ των επικεφαλής της ομάδας διάσωσης του CLR.

«Περισυλλέξαμε 5 σορούς από την παραλία (…) και μεταφέραμε 80 ανθρώπους σε κέντρα φιλοξενίας» πρόσθεσε.

Αυτοί οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Σενεγάλη, είχαν επιβιβαστεί σε ένα πλοίο «πριν από τρεις ημέρες» στη Σαμπράτα, μια πόλη στη δυτική Λιβύη που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, αφηγήθηκε ένας διασωθείς, ενώ καθόταν στην άμμο σε απόσταση δύο μέτρων από μια σορό, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλοίο με τους μετανάστες έπεσε σε θαλασσοταραχή και τελικά προσάραξε σε κοντινή απόσταση από την παραλία Χάι αλ Ανταλούς, μια συνοικία της Τρίπολης.

«Πιστεύαμε ότι φθάσαμε ήδη στην Ιταλία» εξήγησε ένας από τους διασωθέντες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί μετανάστες πήδηξαν από τη βάρκα προκειμένου να κολυμπήσουν έως την ακτή, δεν γνώριζαν ωστόσο κολύμπι και πνίγηκαν.

Οι επιβάτες ενός άλλου πλεούμενου, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι πλέουν ανοικτά της Λιβύης, έκαναν στροφή 180 μοιρών και βγήκαν στα ανοικτά. Το λιμενικό σώμα της Λιβύης προειδοποίησε αμέσως τις ιταλικές αρχές.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι 2 γυναίκες και ένα παιδί το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Περισσότεροι από 5.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2016 επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου με στόχο να φθάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News