default-image

Μητσοτάκης: Κατάπτυστη η επιστολή Τσακαλώτου

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Κατάπτυστη η επιστολή Τσακαλώτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε ότι αποδέχεται άνευ όρων τις επιταγές των ακραίων της Ευρώπης, άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον Alpha 9.89, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την επιστολή Τσακαλώτου και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών ως τους καλύτερους σύμμαχους των ακραίων κύκλων της Ευρώπης καθώς όπως είπε έχουν υπογράψει για 10 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που ήταν αίτημα του κ. Σόιμπλε.

«Ας δούνε όλοι ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Σόιμπλε» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και διατύπωσε ουσιαστικές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει μεθοδικά ένα κομματικό κράτος φορολογώντας την κοινωνία για να το χρηματοδοτήσει και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό.

«Αυτό που ενοχλεί τους πολίτες είναι η αφόρητη διγλωσσία και η πίστη ότι οι πολίτες τρώνε σανό. Δεν τρώνε σανό πια. Καταλαβαίνουν ότι στο εσωτερικό εφαρμόζει περικοπές συντάξεων και βάζει φόρους και στο εξωτερικό σηκώνει τη σημαία της επανάστασης», τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει επιλέξει την πολιτική των φόρων έναντι των μεταρρυθμίσεων αφήνοντας πάντως αιχμές και για τη στάση των δανειστών.

«Είμαστε εδώ να δώσουμε ελπίδα και να προτείνουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Η κοινωνία δεν αντέχει. Βλέπει μία κυβέρνηση που βάζει την χώρα σε παρατεταμένη λιτότητα. Πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να υπογράψει με κάθε τρόπο ό,τι του ζητήσουν οι δανειστές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ζήτησε και πάλι εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, από την στιγμή που υπάρχει υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα πρέπει να μοιραστεί στους αδύναμους, διευκρίνισε όμως πως υπάρχει μια σχετική διαδικασία η οποία και δεν ακολουθήθηκε. Μάλιστα προέταξε την ανάγκη να πάνε τα χρήματα σε συνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως την ίδια ώρα κόβει το ΕΚΑΣ και περιορίζει τις συντάξεις.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα κομματικό κράτος φορολογώντας την κοινωνία για να το χρηματοδοτήσει και δεσμεύτηκε πως η ΝΔ θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο στις επιχειρήσεις, καθώς και πως θα κόψει και κάποιες δαπάνες.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να διογκώσει το πελατειακό κράτος. Προσλαμβάνει συμβασιούχους τους οποίους θα μετατρέψει σε μόνιμους» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση πως επέλεξε να κινηθεί στη λογική των φόρων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «θα φορολογήσει μέχρι αφανισμού όσους δεν ενδιαφέρεται».

Αφήνοντας αιχμές για το «πόθεν έσχες» του κ. Σταθάκη, για το οποίο είπε πως εγείρονται ερωτήματα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία και θα εξετάσει, όπως είπε, το τι έγινε το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, για να βγει η χώρα στις αγορές θα πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση και η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η κυβέρνηση έχει μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθεί και σε αυτό το στόχο. Αν επιβεβαιωθούν πάντως οι προβλέψεις της κυβέρνησης, θα είμαστε εκεί όπου ήμασταν το 2014» είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας το ερώτημα αν γίνονταν εκλογές αύριο ποιος θα ήταν ο απολογισμός του κ. Τσίπρα.

«Τι θα πει ότι έκανε για τη χώρα; Τι πέτυχε; Ότι υπέγραψε τρίτο πρόγραμμα; Ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και έβαλε 9 δισ. νέα μέτρα» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για το προσφυγικό κατηγορώντας την για καθυστερήσεις σε πολλά επίπεδα ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για τα εθνικά θέματα. Τέλος, όσο αναφορά τα εσωτερικά της ΝΔ, έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια ευρύτερη μετεκλογική συνεργασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News