default-image

Πυρ και μανία για το ενδεχόμενο λουκέτο στο σχολείο

Κρήτη
Πυρ και μανία για το ενδεχόμενο λουκέτο στο σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στο επιχειρούμενο κλείσιμο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, στον Άγιο Μηνά, προχωρούν οι γονείς των μαθητών.

Με φόντο τη σχετική συζήτηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων συγκαλεί το πρωί ανοιχτή ενημέρωση-συνέλευση, ενώ ετοιμάζεται και παράσταση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που θα ξεκινήσει στις 6 παρά 5 το απόγευμα...

Μια συνεδρίαση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού το Σώμα, καλούμενο να γνωμοδοτήσει επί των προτεινόμενων σχολικών μεταβολών, θα πρέπει να αποφανθεί και επί της πρότασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για τη συγχώνευση του 8ου Δημοτικού με το 1ο Δημοτικό, που είναι γνωστό και ως "Ανωγειανό" - συγχώνευση, η οποία, σύμφωνα με τους γονείς αλλά και αρκετούς αιρετούς, πρακτικά σημαίνει το κλείσιμο του ιστορικού 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου!

Οι γονείς, που πνέουν μένεα για τη μη - όπως υποστηρίζουν - πρότερη ενημέρωση και διαβούλευση, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις και ενημέρωσαν προσωπικά το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Βλαχάκη. Παράλληλα ενημέρωσαν για τις θέσεις τους, μέσω ανοιχτής επιστολής, το δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους.

«Σας μεταφέρουμε την αγωνία και τον προβληματισμό μας για τη συνεχή υποβάθμιση του σχολείου μας. Μια υποβάθμιση που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει τη μορφή μιας καλά μελετημένης προσπάθειας οριστικής απαξίωσης, η οποία μοιραία θα οδηγήσει στο κλείσιμο του ιστορικού 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Μια σειρά γεγονότα δυστυχώς έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και επισημαίνεται: «Με έκπληξη πληροφορούμαστε, όμως, πως η προτεινόμενη συγχώνευση δεν αφορά τη μεταφορά των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλαιό κτίσμα, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά το αντίθετο. Η πρόταση αφορά στην απομάκρυνση των μαθητών του 8ου από ένα κτήριο που χτίστηκε από την αρχή το 1978, και απέδωσε ένα από τα πλέον σύγχρονα σχολικά κτήρια για την εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου το 1982, στο κτήριο του Ανωγειανού, το οποίο μέχρι το 1982 στέγαζε τα παιδιά που εν μέσω της σχολικής χρονιάς μετακόμισαν στο 8ο Δημοτικό Σχολείο! Προτείνεται δηλαδή, με απλά λόγια, τα παιδιά που σήμερα πηγαίνουν στο 8ο να επιστρέψουν σε ένα κτήριο που πήγαιναν οι... γονείς τους πριν από το 1982.

Άραγε, η μοναδική αρνητική μεταβολή που προτείνει η τοπική υπηρεσία, και αφορά το 8ο Δημοτικό Σχολείο και κανένα άλλο σχολείο του Δήμου Ηρακλείου, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα ή μήπως κρύβει άλλες σκοπιμότητες;».

Παράταξη Κουράκη

Το στίγμα των διαθέσεων σε σχέση με τη λήψη της γνωμοδοτικής απόφασης στο Συμβούλιο έσπευσε να δώσει εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, και μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Γιαλιτάκης, αναφέροντας: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του 8ου Δημοτικού Σχολείου, και γενικά του δήμου μας, ότι σ' αυτή την πρόταση στεκόμαστε ως δημοτική παράταξη, αλλά και ως προηγούμενη δημοτική Αρχή που δεν επέτρεψε στο παρελθόν να γίνει κάτι τέτοιο για κανένα σχολείο, σθεναρά απέναντι. Πέρα απ' την αρνητική μας γνωμοδότηση, που θεωρώ ότι θα είναι ομόφωνη απ' όλες τις παρατάξεις, είμαι αισιόδοξος ότι ενωμένοι θα καταφέρουμε να μη συμβεί τελικά κάτι τέτοιο».

Τους "καταγγέλλουν" για συκοφάντηση

Την ίδια ώρα, οι καταγγέλλοντες γονείς του 8ου Δημοτικού Σχολείου βρίσκονται καταγγελλόμενοι από τους γονείς του έτερου εμπλεκόμενου σχολείου.

Για του λόγου το αληθές, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού έστειλε ανοιχτή επιστολή, καλώντας το Σύλλογο Γονέων του 8ου Δημοτικού να μη συκοφαντεί το δικό τους σχολείο!

«Η συκοφάντηση του ενός σχολείου δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα για την υπεράσπιση του άλλου. Το κτήριο που στεγάζει το σχολείο μας είναι απολύτως ασφαλές για τους μαθητές μας, σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ηρακλείου, και δεν απαιτείται καμιά γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών για να λειτουργήσει κάθε χρόνο, όπως ανακριβώς αναφέρετε», επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Επερώτηση "Ενεργών Πολιτών"

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου θα μεταφερθεί εντωμεταξύ σήμερα, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του Ηλία Λυγερού, η πρόσφατη αποκάλυψη- "βόμβα" της "Ν.Κ." για τους πρωτοφανείς χειρισμούς της δημοτικής Αρχής γύρω από την προμήθεια 8 νέων απορριμματοφόρων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News