Ελλάδα

Ο Johannes Lelieveld διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Τμήμα Χημείας αναγορεύει τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Mainz και διευθυντή Ατμοσφαιρικής Χημείας του Ινστιτούτου Max Planck Χημείας, Johannes Lelieveld, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα, στο Φοιτητικό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης των Βουτών, από τον πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα.

Ο Johannes (Jos) Lelieveld είναι καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Mainz στη Γερμανία και διευθυντής Ατμοσφαιρικής Χημείας στο Ινστιτούτο Max Planck Χημείας.

Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Leiden και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ατμοσφαιρική Φυσική και Χημεία από το Πανεπιστήμιο της Utrecht (1990) στην Ολλανδία. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στη Στοκχόλμη και στο Σαν Ντιέγκο.

Το 1993 εξελέγη καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο του Wageningen της Γερμανίας. Από το 1996 μέχρι το 2000 υπηρέτησε ως καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Utrecht. Από το 2000 μέχρι και σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Mainz στη Γερμανία. Επίσης, από το 2008 είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στους μηχανισμούς που ελέγχουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας, την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή. Συνδέει με επιτυχία τις κλιματικές αλλαγές με τη δημόσια υγεία, καθώς και με κοινωνικά φαινόμενα, όπως αυτό της αναμενόμενης έντασης της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή.

Ο καθηγητής Lelieveld, σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, οργάνωσε το μεγάλο διεθνές πείραμα MINOS 2001 με επίγειες μετρήσεις στο σταθμό του Τμήματος Χημείας στο Φινοκαλιά και πτήσεις για δειγματοληψίες από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Το πείραμα αυτό τεκμηρίωσε την επίδραση της μεταφερόμενης ρύπανσης στην ατμόσφαιρα της ανατολικής Μεσογείου και οδήγησε σε πληθώρα πρωτότυπων επιστημονικών δημοσιεύσεων, καθώς και σε μια μακροχρόνια συνεργασία με το Τμήμα Χημείας.

Είναι συντονιστής μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 επιστημονικές εργασίες. Επίσης, είναι συνεργαζόμενος εκδότης διαφόρων επιστημονικών περιοδικών, μέλος της Εθνικής Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών (Leopoldina) και διεθνών οργανώσεων, και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις για το έργο του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια