default-image

Πώς να βοηθήσεις όποιο νοσοκομείο, σχολείο, γηροκομείο χρειάζεται βοήθεια

Ελλάδα
Πώς να βοηθήσεις όποιο νοσοκομείο, σχολείο, γηροκομείο χρειάζεται βοήθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Giving for Greece είναιμία πλατφόρμα κοινωφελούς προσφοράς, ένα κανάλι που συνδέει όσους θέλουν να βοηθήσουν και όσους έχουν ανάγκη» μας λέει η συντονίστρια του, κ. Ξένια Παπασταύρου.

«Είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη και σκοπός της είναι να παρέχει βοήθεια, καθοδήγηση και τεχνογνωσία σε κάθε άνθρωπο, εταιρεία και οργανισμό που επιθυμεί να υποστηρίξει έναν κοινωφελή σκοπό και να βοηθήσει στην ανακούφιση μίας κοινωνικής ανάγκης σε όλη την Ελλάδα. Η δράση μας περικλείει την καταπολέμηση της φτώχειας, την υγεία, την παιδεία, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος, τη στήριξη της περιφέρειας μέσω του αγροδιατροφικού τομέα και την ενδυνάμωση των ικανοτήτων των ΜΚΟ».   

- Τι σας ενέπνευσε;

Ξεκινήσαμε αυτή τη δράση επειδή πιστεύουμε ότι η γνώση γεννά ευθύνες και η συναίσθηση των ευθυνών αυτών δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε πράξεις. Σε μία εποχή όπου οι κοινωνικές ανάγκες είναι τόσο αυξημένες χρειαζόμαστε εξωστρέφεια και συνεργασίες ώστε όλοι μαζί, μέσω καινοτόμων πρωτοβουλιών, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα κοινωνικά προβλήματα και όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιηθούν με τον πλέον βέλτιστο τρόπο και να μην υπάρχουν διπλές προσπάθειες. Θεωρούμε χρέος μας να μοιραζόμαστε τη σημαντική και βαθιά γνώση που έχει το Ίδρυμα για τις κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες και για τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο των ΜΚΟ με κάθε άνθρωπο, εταιρεία και οργανισμό που θέλει να βοηθήσει. Μέσω του Giving for Greece, δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που αγαπάνε την Ελλάδα -όπου κι αν βρίσκονται- και έχουν μία κοινωνική ευαισθησία να μετέχουν σε ένα όραμα για μία καλύτερη Ελλάδα. Κάθε άνθρωπος και οργανισμός έχει τις δικές του αξίες, το δικό του όραμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία, η βιώσιμη ανάπτυξη που αναδεικνύει και προφυλάσσει τη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και η ύπαρξη μίας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών είναι θεμελιώδη για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.  

- Αρκεί το να θέλει κάποιος να βοηθήσει; Το να θέλει κανείς να βοηθήσει είναι προϋπόθεση.

Γιατί χωρίς αυτήν τη διάθεση προσφοράς ο άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του. Όμως δεν είναι αρκετό γιατί αν δεν ξέρεις ποια περιοχή, ποιο νοσοκομείο, ποιο σχολείο, ποιο γηροκομείο, ποια ΜΚΟ έχει ανάγκη βοήθειας και, από τα παραπάνω, ποιες ανάγκες είναι πιο επείγουσες πώς μπορείς να προχωρήσεις; Υπάρχει ο κίνδυνος να αδιαφορήσεις ή να πεις «αφού δεν ξέρω τι να κάνω καλύτερα να μην κάνω τίποτα». Υπάρχει επίσης περίπτωση να μην κάνεις τίποτα αν αμφιβάλλεις για το κατά πόσον τα χρήματα που θα δώσεις θα πιάσουν τόπο ή θα δοθούν με διαφάνεια. Το Giving for Greece προσφέρει τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και εγγυάται ότι εκεί που θα επιλέξεις να βοηθήσεις θα υπάρχει πραγματική ανάγκη. Κάθε χρηματική συνεισφορά είναι σημαντική ανεξαρτήτως ποσού. Μεγιστοποιήσουμε την αξία ακόμη και της πιο μικρής δωρεάς με τα προγράμματά μας στα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να συνεισφέρει από όπου κι αν βρίσκεται. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες που στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που επιζητούν «το κάτι παραπάνω», θέλουν όχι μόνο να δίνουν χρήματα για διάφορους «καλούς σκοπούς» αλλά να σχεδιάσουν καινοτόμες δράσεις που θα προσφέρουν λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ρόλος του Giving for Greece δεν είναι να υπαγορεύει σε ανθρώπους και εταιρείες τι να κάνουν αλλά να φωτίζει τις πιο επείγουσες ανάγκες και να προτείνει σε ανθρώπους και εταιρείες τρόπους αποτελεσματικές βοήθειας πάντα βάσει των δικών τους επιθυμιών και ευαισθησιών. Εάν οι κοινωνικές ανάγκες δεν ακούγονται και υπάρχει ελλιπής ενημέρωσης τότε οι πιθανότητες να ανακουφιστούν είναι μηδαμινές. Αντιθέτως ή ανάδειξή τους προκαλεί πολλές φορές την ενσυναίσθηση και στη συνέχεια την ενεργοποίηση και την προσφορά.  

- Πώς εντοπίζετε πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και ποιες πρωτοβουλίες χρειάζονται στήριξη;

Η ομάδα μας αφουγκράζεται όλες τις κοινωνικές ανάγκες. Έχουμε συνεχή επαφή με ΜΚΟ και φορείς ανά την Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε εδώ και δεκαετίες με πανεπιστήμια, σχολεία, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία, οργανισμούς που διοργανώνουν συσσίτια και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακούμε και βλέπουμε τις ανάγκες και μελετάμε τις προτεραιότητες. Πρωταρχικό μας μέλημά είναι ή βοήθεια να φτάνει πάντα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Όταν εντοπίζουμε κενά στην παρεχόμενη βοήθεια επιδιώκουμε τη διαμόρφωση προγραμμάτων για την ανακούφιση των αναγκών. Για παράδειγμα, όταν είδαμε ότι υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που δεν έχουν στέγη και μένουν στο δρόμο ή σε κρατητήρια, φτιάξαμε το «SafeHome» ένα πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών των παιδιών που είναι η στέγαση και η προστασία. Η παροχή αυτής της υποστήριξης είναι προϋπόθεση για κάθε άλλη βοήθεια. Σε αυτό το πρόγραμμα ο καθένας μπορεί να κάνει μία δωρεά και να νοιώσει ότι με τη συμβολή του γίνεται μέρος της λύσης.  

- Γίνονται δωρεές από φιλέλληνες και Έλληνες του εξωτερικού; Πώς μπορούν να βεβαιωθούν ότι τα χρήματά τους θα πιάσουν τόπο;

Συνεργαζόμαστε με Έλληνες του εξωτερικού αλλά και με ανθρώπους που δεν είναι ελληνικής καταγωγής αλλά αγαπάνε τον τόπο μας. Θέτουμε στη διάθεσή τους την τεχνογνωσία μας, μοιραζόμαστε την κατανόηση των κοινωνικών αναγκών και προτεραιοτήτων και τους εξηγούμε τη διαδικασία παρακολούθησης που ακολουθούμε σε όλα μας τα έργα ώστε να γνωρίζουν ότι κάθε δωρεά αποδίδεται με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας. Είναι πραγματικό συγκινητικό να μιλάς με αυτούς τους ανθρώπους στο εξωτερικό. Ένα παράδειγμα αρκεί για να σχηματίσετε μία ιδέα. Η Anna-Louisa, ζει στο Λονδίνο, κατάγεται από την Κέρκυρα και έχασε τον πατέρα της ξαφνικά στα επτά της χρόνια. Η Anna-Louisa έμαθε για τη δράση μας μέσω ίντερνετ, ήρθε σε επαφή μας μέσω email ζητώντας στοιχεία και ενημέρωση για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα. Αφού μιλήσαμε μέσω skype και τις στείλαμε αναλυτικές πληροφορίες, έφτιαξε μία σελίδα crowdfunding με αφορμή τα γενέθλιά της και είπε: «Είναι τα γενέθλιά μου στις 23 Μαρτίου. H οικογένεια και οι φίλοι μου με έχουν ρωτήσει τι δώρα θέλω αλλά εγώ ήδη έχω ό, τι χρειάζομαι. Έχω μία οικογένεια που αγαπώ, έναν αγαπημένο σύντροφο και αγαπημένους φίλους. Δεν χρειάζομαι αρωματικά κεριά και σοκολατάκια. Όμως το παιδάκι μέσα μου που είναι ακόμα επτά χρονών που καταλαβαίνει τι είναι να χάνεις το σπίτι σου, σας ζητά να βοηθήσετε τα άλλα παιδιά που στα επτά τους χρόνια βρίσκονται στους δρόμους, άστεγα. Αυτό που θα ήθελα λοιπόν για τα γενέθλιά μου είναι με τις δικές σας δωρεές, να βοηθήσουμε τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα.» Μέσω της συγκινητικής πρωτοβουλίας της Anna-Louisa, συγκεντρώθηκαν χρήματα που συνεισέφεραν στη δημιουργία του πρώτου μας ξενώνα για τα ασυνόδευτα παιδιά στον Άγιο Παντελεήμονα.  

- Θέλετε να μας μιλήσετε για το θεματικό πρόγραμμά σας για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες;

Το πρόγραμμα ονομάζεται "Safe Home" και σκοπός του είναι ακριβώς αυτό που λέει: Η δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας. Από τις αρχές του 2016, έχουν επισήμως καταγραφεί ως ασυνόδευτα περίπου 4.370 ανήλικα παιδιά. Καθώς τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά, τα παιδιά παγιδεύονται στη χώρα μας και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι δομές φιλοξενίας όμως δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε 1.600 παιδιά χωρίς στέγη. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα, στην Αμυγδαλέζα, στα hotspots και σε διάφορα camps σε άθλιες συνθήκες. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά παιδιά που περιφέρονται εντελώς μόνα τους στους δρόμους της Αθήνας, εκτός πλαισίου προστασίας, εκτεθειμένα σε πορνεία, παιδική εκμετάλλευση, κακοποίηση και κάθε λογής κίνδυνο. Μέσω του "Safe Home", ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει κάνοντας μία δωρεά. Οι πόροι συγκεντρώνονται μέσω του Giving for Greece και στη συνέχεια μετατρέπονται σε δομές φιλοξενίας σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας - η Praksis, η Arsis, η Ιατρική Παρέμβαση, οι Γιατροί του Κόσμου και ενισχύουν το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες της ΜΕΤΑδρασης. Μέσα από τις συνεισφορές «μικρών» και «μεγάλων» δωρητών, έχουμε καταφέρει σήμερα να υποστηρίζουμε 321 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.  

- Πώς είναι η ψυχολογία των ασυνόδευτων παιδιών; Τι σας λένε;

Τα παιδιά αυτά έχουν υποστεί σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά τραύματα και έχουν βιώσει απάνθρωπες συνθήκες, καταστάσεις δύσκολες τις οποίες ακόμη και ενήλικες δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Πολλά από αυτά έχουν χάσει την οικογένειά τους στο ταξίδι, ενώ άλλα έφυγαν μόνα τους ως προπομποί ενός καλύτερου μέλλοντος για την οικογένειά τους. Αυτό που πραγματικά συγκινεί είναι η δύναμη ψυχής και η αισιοδοξία των παιδιών αυτών. Εκτιμούν το γεγονός ότι τους προσφέρουμε ένα ασφαλές σπίτι, φαγητό, καθαρά ρούχα κι ένα κρεβάτι να κοιμηθούν. Πολλά κάνουν όνειρα για το μέλλον. Είναι συγκινητικό να τα ακούς να λένε ότι θέλουν να πάνε σχολείο, να σπουδάσουν, να γίνουν κάτι στη ζωή τους ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Είναι χρέος όλων μας, πιστεύω, να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά. Είναι το μέλλον του κόσμου μας.  

- Τι είναι το «Thought for Food»;

To "Thought for Food" είναι το πρόγραμμά μας που αποσκοπεί στη στήριξη της περιφέρειας και στην ανάδειξη της μοναδικότητας των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Εδώ και λίγες μέρες ξεκινήσαμε τη συγκέντρωση πόρων για να βοηθήσουμε παραγωγούς, μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πέντε προϊόντων με αποδεδειγμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα: την ελιά και τα παράγωγά της, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών όπως τα φασόλια, οι πιπεριές Φλωρίνης και το κάστανο. Στο πρόγραμμα αυτό συνεργαζόμαστε με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης για την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτιση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης, καθώς και στο στάδιο των εξαγωγών. Ευχόμαστε πραγματικά κάθε άνθρωπος που αγαπάει την Ελλάδα και αναζητά να βοηθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξή της να στηρίξει το πρόγραμμά μας γνωρίζοντας ότι κάθε δωρεά θα βοηθήσει ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν μοναδικά προϊόντα που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στο εξωτερικό και για τα οποία είμαστε περήφανοι.

Πηγή: lifo.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News