Ελλάδα

Ο Μ. Κεφαλογιάννης για τα παιδιά με αυτισμό

Με αφορμή την ελλιπή στήριξη στην Ελλάδα των παιδιών με αυτισμό ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι στη χώρα μας υπάρχουν 5.500 διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό, που χρειάζονται και δικαιούνται υποστηρικτική βοήθεια από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης αναφέρει τα εξής:

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν 5.500 διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό.

Τα παιδιά αυτά, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρειάζονται και δικαιούνται υποστηρικτική βοήθεια από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα η βοήθεια αυτή καλείται "παράλληλη στήριξη" ή shadow teacher στη διεθνή ορολογία και παρέχεται από το κράτος. Τέτοιου είδους βοήθεια είναι απαραίτητη για τα παιδιά με αυτισμό για να επιτευχθεί η ομαλή τους ένταξη στην εκπαίδευση.

Δυστυχώς όπως καταγγέλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει καλύψει μόνο 1.800 θέσεις με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να είναι αναγκασμένες να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τον μισθό του ειδικού δασκάλου που κυμαίνεται στα 700 ευρώ μηνιαίως. Υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες αυτό το κόστος είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Μέσω ποιων κοινοτικών ταμείων μπορεί να ενισχυθεί η "παράλληλη στήριξη" για παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα;

- Μπορεί να αυξηθεί η δαπάνη για την κάλυψη των αναγκών της "παράλληλης στήριξης" στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια