default-image

Πολλοί Τούρκοι αναζητούν σπίτι στην Αθήνα

Ελλάδα
Πολλοί Τούρκοι αναζητούν σπίτι στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ηλιόλουστη Κυριακή του Νοεμβρίου ο ιδιοκτήτης ενός προς πώληση διαμερίσματος στο Παλαιό Φάληρο περίμενε τον ερχομό του μεσίτη. Μαζί με τον μεσίτη εμφανίστηκε ένα ζευγάρι μεσήλικων Τούρκων, λες κι είχαν βγει από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα», οι οποίοι ενδιαφέρονταν για αγορά διαμερίσματος στην Αθήνα.

Η επίσκεψη ήταν τυπική, με μόνη διαφορά το αυξημένο ενδιαφέρον του ζευγαριού να διαπιστώσει τη θέα του σπιτιού στη θάλασσα. Δεν ήταν οι μόνοι πολίτες από την Τουρκία που έκαναν τους τελευταίους μήνες «γουικέντ» στην Αθήνα ψάχνοντας για σπίτι: ούζο, θάλασσα, Ακρόπολη και βόλτα με μεσίτη στην πόλη.

Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις Τούρκων στην Ελλάδα με στόχο την αγορά ακινήτου. Οι περισσότεροι καταλύουν σε ξενοδοχεία στη Συγγρού ή στο Σύνταγμα, έτσι ώστε να είναι κοντά στις δύο περιοχές που θέλουν να επισκεφτούν: το κέντρο και την Ακρόπολη από τη μία, τα νότια προάστια από την άλλη.

Η αύξηση στις επισκέψεις Τούρκων πολιτών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα καταγράφεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε στη γείτονα.

«Υπάρχει μια αισθητά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον Τούρκων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Αξαρλής, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Ελληνικό Κέντρο Ακινήτων. «Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για οικίες σε Βουλιαγμένη, Βούλα, Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο, με θέα στη θάλασσα. Πρόκειται για ευκατάστατους, έτοιμους να δαπανήσουν και 500.000 ευρώ για ένα καλό ακίνητο. Βεβαίως, υπάρχει ενδιαφέρον και σε πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν και αγοραπωλησίες», σημειώνει ο κ. Β. Αξαρλής.

«Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον στην Τουρκία. Γι' αυτό ψάχνουν για σπίτι-κατοικία στην Αθήνα και όχι γενικά για επενδυτικές ευκαιρίες», λένε στην «Κ» μεσίτες που έχουν εξυπηρετήσει Τούρκους πολίτες.

Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους Τούρκους επίδοξους αγοραστές και ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Γι' αυτό ψάχνουν για αγορά ακινήτου με τιμή άνω των 250.000 ευρώ, ποσό που παρέχει πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε αλλοδαπούς. Μάλιστα, εάν το διαμέρισμα που αγοράσουν κοστίζει λιγότερο από 250.000 ευρώ, τότε προσθέτουν ένα μικρό κατάστημα ώστε να πιάσουν το όριο.

«Υπάρχει όντως μια κίνηση από την Τουρκία, ειδικά από Σεπτέμβρη και μετά. Αρκετοί Τούρκοι πολίτες έρχονται στην Αθήνα, βλέπουν σπίτια, προχωρήσαμε και σε μερικές πωλήσεις. Είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά προσοχή δεν πρόκειται για κανένα τσουνάμι», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Πατρίκ Κατσένκο, από το μεσιτικό γραφείο Mobilia.

Η εκτίμηση του κ. Κατσένκο είναι πως οι Τούρκοι πολίτες «έρχονται για να μείνουν ή για να έχουν μια έτοιμη έξοδο κινδύνου, εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Τουρκία. Τους βολεύουν το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Θέλουν να είναι στην Ευρώπη, αλλά θα δυσκολεύονταν να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη», συμπληρώνει ο κ. Κατσένκο.

Ποιο είναι το προφίλ των Τούρκων πολιτών που έρχονται για αγορά σπιτιού στην Ελλάδα; Ευκατάστατοι 50 - 60 ετών, διανοούμενοι και γενικότερα απόφοιτοι πανεπιστημίου, στελέχη εταιρειών ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Πολλοί είναι από την Κωνσταντινούπολη, με «ευρωπαϊκό αέρα».

Είναι άνθρωποι που δείχνουν να ασφυκτιούν με τις εξελίξεις στην Τουρκία και ειδικά να ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρουν. Δεν λείπουν οι Κούρδοι ή μέλη άλλων μειονοτήτων, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Έλληνες της Πόλης.

«Βεβαίως έρχονται και Τούρκοι που προχωρούν καθαρά σε επένδυση, εκτιμώντας τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική αγορά. Αρκετοί έχουν ενθαρρυνθεί από τις επενδύσεις τoυ μεγάλου τουρκικού ομίλου Dogus στον Αστέρα και στο Χίλτον», καταλήγει ο κ. Αξαρλής.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News