Ελλάδα

Αρχή σήμερα για νέες κρίσιμες επαφές για το Κυπριακό

Μετά από διακοπή μιας βδομάδας επαναλαμβάνονται σήμερα στο ειδυλλιακό θέρετρο Μον Πελεράν της Ελβετίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό μεταξύ των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου έγινε ουσιαστική συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών η νέα φάση των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί αύριο και σήμερα, πρωί και απόγευμα, θα γίνουν συναντήσεις των δυο ηγετών και στο ενδιάμεσο συναντήσεις των διαπραγματευτών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο, που έμειναν στις 11 Νοεμβρίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει πως «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» και πως ύστερα από αίτημα του κ. Αναστασιάδη αποφασίστηκε από τους δυο ηγέτες να υπάρξει μια διακοπή των διαβουλεύσεων και αυτές συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχει δηλώσει πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό,τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με αντικείμενο την ασφάλεια και της εγγυήσεις θα συγκληθει το διήμερο 27-28 Δεκεμβρίου, ενώ συζητείται και το 16-18 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο, και ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, οι δύο ημερομηνίες συζητήθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Για συζητηθέντα μεταξύ των δύο ηγετών ενημερώθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας χθες το απόγευμα.

Μετά από την εξέλιξη αυτή πρέπει να αναμένεται ότι αύριο στο Μοντ Πελεράν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου με την οριστική κατάληξη επί των κριτηρίων του εδαφικού θα ανακοινώσουν την ημερομηνία πραγματοποίησης της πολυμερούς διάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια