Ελλάδα

Λάρισα: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 20:30 οι εκδηλώσεις στο κέντρο της Λάρισας, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με κατάθεση στεφάνων στη πλατεία Νομαρχίας.

Η πρώτη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τον δήμο Λαρισαίων με συμμετοχή ορχήστρας και μουσικής, ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:30 στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η δεύτερη συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΥΕ και το ΜΑΣ, στη πλατεία Ταχυδρομείου.

Επίσης, στον ίδιο χώρο, αλλά σε διαφορετικό σημείο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των αριστερών πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας που διοργάνωσε ο δήμος Λαρισαίων, ο Γιώργος Σούλτης αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου, στα πλαίσια της κεντρικής του ομιλίας είπε: «Συμπληρώνονται φέτος 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει από τις ημέρες του ξεσηκωμού των νέων παιδιών και την αιματηρή εισβολή των τανκς της χούντας στο Πολυτεχνείο. Η εξέγερση σήμανε την αρχή του τέλους της δικτατορίας, την επαναφορά της Δημοκρατίας και την αρχή μιας νέας εποχής για την χώρα μας, που ιστορικά ονομάστηκε μεταπολίτευση».

Ο Γιώργος Σούλτης επεσήμανε τον πολιτικό χαρακτήρα της εξέγερσης, αλλά και τον ρόλο της νεολαίας στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας, λέγοντας: «Οι φοιτητές επί χούντας παρά τις απαγορεύσεις και μέσα στην παρανομία, ζούσαν σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Και όχι μόνο πολιτικοποιημένο, αλλά και άριστα οργανωμένο σε παρατάξεις. Είναι αλήθεια, ότι πάντα η κάθε ιστορική πράξη πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον και το περιβάλλον αυτό όσο και αν κάποιοι δεν το δέχονται σήμερα, είναι πάντα διπολικό. Συντήρηση και πρόοδος».

Σημαντική αναφορά έκανε ο Γ. Σούλτης στη σχέση των οραμάτων του Πολυτεχνείου με την σημερινή πραγματικότητα της χώρας εντός της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας: «Η Δημοκρατία στην χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκαν. Η οικονομική κρίση ήρθε απειλητική για την χώρα μας, και τα μνημόνια δημιουργούν σήμερα μια νέα μορφή κατοχής. Η ανεργία υψώνεται απειλητική πάνω από τη νέα γενιά, διώχνει τους νέους από την χώρα μας και δημιουργεί μια νέα μετανάστευση και μια νέα γενιά φτωχών. Η υγεία και η παιδεία υποβαθμίζονται συνεχώς και το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Και το χειρότερο μέσα σε όλα αυτά είναι, ότι οι πολίτες έχουν χάσει την πολιτική τους προοπτική».

Σε σχέση με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Σούλτης, είπε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται κοντά στον πολίτη», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ακράδαντα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προάσπιση της Δημοκρατίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Για «προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να προσαρμόσουν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής», μίλησε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Μπλέκος, στην κεντρική του ομιλία κατά την διάρκεια της συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ταχυδρομείου.

«Εμείς είμαστε στην αντίπερα όχθη και τότε και τώρα. Ποτέ δεν ήμασταν και δεν είμαστε όλοι μαζί. Εμείς είμαστε με την ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές την αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια που ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού», είπε χαρακτηριστικά το μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γιάννης Μπλέκος στην σημερινή συγκυρία και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, αλλά και του προσφυγικού. «Ειδικά σήμερα που το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. από την μία βομβαρδίζουν λαούς και χώρες και από την άλλη έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες παιδιά, πρέπει να δυναμώσει το κίνημα σύγκρουσης και απειθαρχίας με την Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για μηνύματα του Πολυτεχνείου στις σημερινές συνθήκες, αλλά και για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος, ο Γ. Μπλέκος τόνισε: «Η εξέγερση του Νοέμβρη του '73 κατά της φασιστικής δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει νόημα και την συνέχεια της, μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Έτσι λοιπόν 43 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και έντασης, η ανάγκη για πάλη με τέτοιο προσανατολισμό, είναι επίκαιρη όσο ποτέ».

Σχόλια