Ελλάδα

Μυστικός "αρραβώνας" ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;

Ένα κλίμα διαμάχης ήρθε να φέρει το δημοσίευμα για τη "μυστική συμφωνία" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που "τροφοδοτήθηκε" έπειτα από ένα γεύμα μεταξύ του Χρήστου Σπίρτζη και του Κώστα Λαλιώτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου:

«Η μίνι κρίση που προκλήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της έξω από κάθε πρόβλεψη υπερψήφισης των τροπολογιών Παππά για το ΕΣΡ αποδείχθηκε άνευ ουσίας, διότι ο υπουργός Παππάς αναίρεσε καθετί που υποστήριζε σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δημιούργησε όμως την αίσθηση ότι «κάτι παίζεται» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ανασχηματισμός της επόμενης ημέρες που επιχείρησε ο κύριος Τσίπρας, ενίσχυσε τα σενάρια ότι όντως η στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία - και έφερε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ορισμένους όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος - δεν ήταν και τόσο αθώα.

Ο πρωθυπουργός έκοψε «πασοκογενείς» από την κυβέρνηση, υποβάθμισε άλλους και κυρίως δεν επιχείρησε τη φημολογούμενη διεύρυνση με στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ.

Σενάρια που ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης πέρασε μερικές ανέμελες ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων- αντί μιας ιεροεξεταστικού χαρακτήρα ανάκρισης, όπως πίστευαν οι περισσότεροι.

Τι πραγματικά έχει συμβεί; Έχουμε μία προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή ήταν μια περιστασιακή συμφωνία «για τα μάτια του Παππά» και μόνο; Επειδή το πρώτο μένει να αποδειχθεί από τις εξελίξεις μέσα στον χρόνο, θα κρατήσουμε ως δεδομένο το δεύτερο.

[…] Τον αρραβώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τον «προξένεψαν» ο Κώστας Λαλιώτης και ο Χρήστος Σπίρτζης ένα μεσημέρι στο εστιατόριο της Μίνας, στην περιοχή της Ακρόπολης. Προ δύο εβδομάδων περίπου.

Ο Σπίρτζης έφερε την πρόταση Παππά για την αποκόλληση του ΠΑΣΟΚ από τη στρατηγική του Μητσοτάκη, ο Λαλιώτης ανέλαβε να τη μεταφέρει στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά κάποια στιγμή και προς επίρρωση της διαφαινόμενης συμφωνίας έγιναν και τηλεφωνικές συνεννοήσεις του Λαλιώτη με Νίκο Βούτση και Αλέκο Φλαμπουράρη, που εγγυήθηκαν την τήρηση της - όποιας - συμφωνίας και το deal έκλεισε.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου ο Βαγγέλης Βενιζέλος μάθαινε από τα ραδιόφωνα ότι «το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται» να ψηφίσει υπέρ των τροπολογιών Παππά, ενώ εκείνος είχε μείνει στη «σκληρή γραμμή».

[…] Κάπως έτσι ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τις τροπολογίες Παππά για τον νόμο του, τον οποίο είχε ήδη κηρύξει αντισυνταγματικό το ΣτΕ, και κάπως έτσι «κατάπιε» τη «διεύρυνση«» προς τις «συνεπείς δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας» ο πρόεδρος Τσίπρας.

[…] Πρώτον, στον ανασχηματισμό θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη (έτσι κόπηκαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Μάρδας και Θεοδώρα Τζάκρη).

Δεύτερον, δεν θα υπουργοποιηθούν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (με τον τρόπο αυτό απετράπη η υπουργοποίηση της Λούκας Κατσέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Στέφανου Τζουμάκα, πιθανώς και του Νίκου Χριστοδουλάκη).

Τρίτον, η εξέταση του Νίκου Σαλαγιάννη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιστορία του Κινήματος, να αποφευχθούν οι προβοκατόρικες ερωτήσεις και να μην μπει σε βαθιά νερά, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπλοκα θέματα στο ΠΑΣΟΚ.»

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ για το παραπάνω δημοσίευμα:

«Γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι, ότι η στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, έχει ενοχλήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Κατανοούμε επομένως ότι το σημερινό απολύτως ψευδές και καταφανώς ανυπόστατο το δημοσίευμα του γνωστού δημοσιογράφου, έρχεται καθ' υπαγόρευση τόσο των νέων αφεντικών του, όσο και των πολιτικών προσώπων και κύκλων που ξεβολεύονται με την κεντρική θέση μας και αντιπαρατίθενται ανοιχτά.

Δυστυχώς για όλους αυτούς η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όπου η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανάγκασε τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει όλες τις αντισυνταγματικές και καθεστωτικές διατάξεις του νόμου Παππά, τη δε Νέα Δημοκρατία να αποδεχθεί συρόμενη τη θέση μας και να συμβάλλει στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο,τι και να κάνουν, όσα σενάρια και αν εφεύρουν, όσο και αν μας επιτίθενται, εμείς θα συνεχίσουμε. Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Και επειδή το μήνυμα μας φθάνει στην κοινωνία, τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους. Οι επιθέσεις τους πέφτουν στο κενό», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία τα συμφέροντα που έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα τον εγκαταλείπουν και σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ. Αξιος ο μισθός τους...», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια