Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών

Ορίζοντας για την οριστική διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ανοίγει μετά τον «λευκό καπνό» που έβγαλε η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση ΕΣΡ.

Ορίζοντας για την οριστική διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ανοίγει μετά τον «λευκό καπνό» που έβγαλε η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση ΕΣΡ.Μετά από περίπου 15 μήνες που χαρακτηρίστηκαν από την ακραία πολιτική πόλωση, την ανταλλαγή καταγγελιών για εξυπηρέτηση νέας και παλιάς διαπλοκής, τις πληροφορίες για «βοσκοτόπια» και την καταλυτική απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά τα μέλη της Διάσκεψης κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και να συμφωνήσουν για την συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής που θα αναλάβει εξ' αρχής να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.Ουσιαστικό ρόλο για τη σχεδόν διακομματική συμφωνία έπαιξε η νομοθετική οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για την επιστροφή των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, η εγκατάλειψη της άποψης ότι στην Ελλάδα πρέπει να εκπέμπουν μόνο τέσσερα κανάλια που το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριζε με εμμονή και ο συναινετικός ρόλος που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προκειμένου η αντιπολίτευση να άρει τις όποιες επιφυλάξεις της για το αν η αναδίπλωση της κυβέρνησης είναι ουσιαστική ή εικονική. 

Τα επόμενα βήματα 


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένει πλέον τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού για την ψηφιακή πολιτική και τα ΜΜΕ Νίκου Παππά αναφέρουν ότι «το επόμενο διάστημα θα διαβουλευτούμε με τα μέλη του ΕΣΡ για να διευκρινιστούν οι διαθέσεις και οι δυνατότητές τους για την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την παροχή μόνιμων αδειών» για να προσθέσουν ότι εάν η Ανεξάρτητη Αρχή περιγράψει μια μακροχρόνια διαδικασία (σ.σ. παραγγελία μελέτης για τον αριθμό των αδειών, τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού κλπ)  τότε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος παροχής προσωρινών αδειών.

Τονίζουν ωστόσο ότι και η ενδεχόμενη παροχή προσωρινών αδειών θα γίνει σε συνεργασία με το ΕΣΡ.  Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν ότι το υπουργείο διαθέτει την εμπειρία, την υποδομή και το προσωπικό που μπορεί να «τρέξει» πιο γρήγορα την διαγωνιστική διαδικασία εφόσον βέβαια το ΕΣΡ επιθυμεί την συνδρομή του. 

Υπερκομματικό ΕΣΡ


Να σημειωθεί ότι μετά τη χθεσινή απόφαση της Διάσκεψης η νέα σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρουμάνος
Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη: Νίκος Κιάος, Πόπη Διαμαντάκου , Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης.Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο, τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Επίσης, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η νέα σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής είναι υπερκομματική και δεν οδηγεί σε συμπεράσματα πλειοψηφικών σχημάτων.  

Νίκος Βούτσης: Να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του ΕΣΡ


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «είναι σημαντική η εκλογή του ΕΣΡ με μεγάλη πλειοψηφία.

Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για την άμεση συγκρότησή και λειτουργία του ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών σταθμών. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο - και πρέπει να γίνει γρήγορα - θα αποτελεί τομή. Οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο, έλεγχος και διαφάνεια».


 
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς από την πλευρά του έσπευσε να σχολιάσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι καθυστέρησε 10 μήνες, αλλά η συναίνεση είναι θετική στιγμή και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση των καναλιών.

Βούτσης: Πολιτικό γεγονός η αποδοχή της πρότασης της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση 


Με την επισήμανση του πολιτικού γεγονότος της αποδοχής από την κυβερνητική πλειοψηφία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε επανέλθει μετά τη σύντομη διακοπή στη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 


 
Όπως είπε, η πρόταση που γίνεται και για άλλα πρόσωπα μεγάλου κύρους, όπως για τον Μιχάλη Σταθόπουλο και ο δικός μας χώρος έχει διαχρονικά εκτίμηση και μιλώντας για τον κ. Σταθόπουλο δεν υπάρχει ίχνος απόρριψης. Θα επιμείνω στην πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο. Προχωράμε με διάθεση συνεννόησης για τα πρόσωπα. Όλα τα πρόσωπα είναι δημόσια πρόσωπα που έχουν εκτεθεί με τις απόψεις τους, τις συμπεριφορές τους, τις αντιπαραθέσεις τους. 


 
«Θέλω να πω για τρία πρόσωπα που δεν είναι στην πρόταση», είπε ο κ. Βούτσης. «Τον κ.Βασίλη Μουλόπουλο που ήταν πρόσφατα βουλευτής, τον κ.Τζαννετάκο -ξέρουμε τη διαδρομή του τα τελευταία 30 χρόνια - ότι η μη συμπερίληψή του στην τελική πρόταση έχει να κάνει με συμψηφισμό ή συνύπαρξη άλλων για να επιτευχθεί συναίνεση. Για τον κ.Κουφόπουλο, που είναι έγκριτος και έμπειρος δημοσιογράφος με μεγάλη γνώση των θεμάτων του ΕΣΡ, αναλαμβάνω την ευθύνη δεν έγινε δυνατόν εγκαίρως να συζητηθεί και με τις άλλες πλευρές. Από πουθενά δεν μπήκε ζήτημα ή ένσταση για κείνον». 

Λοβέρδος: Μας προβληματίζει αν αύριο θα έρθει ξανά η πρόταση για 4 κανάλια


Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης στους 14 μήνες που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος».

«Το ΣτΕ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Ο κ.Παππάς, όμως, έχανε σε αξιοπιστία, βρέθηκε αγκαζέ με υποψήφιο καναλάρχη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήταν ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού, δεν παραιτήθηκε. Δικαίωμά του. Αλλά και εμείς αναρωτιόμαστε τί σημαίνουν αυτά και η αναβάθμισή του. Πώς θα πετύχαινε τα 4 κανάλια; Όταν ο υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα. Είπατε ότι ο υπουργός θα ασκούσε την αρμοδιότητα με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Άλλα μας λέγατε εσείς κ.πρόεδρε και ο κ.Παππάς μας έλεγε άλλα. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.  Ο κ.Παππάς έκανε μια ανακοίνωση. Δεν είπε σαφώς ότι το «4» δεν ισχύει, μπορεί αύριο να πει άλλα. Αυτός ο υπουργός, με αυτές τις εμμονές, μήπως προσπαθεί με την πρόταση των μελών, (σ. σ. για τη σύνθεση του ΕΣΡ) να του πουν πέντε μέλη από δω αυτό που θα θέλει;»Ο κ.Λοβέρδος πρόσθεσε ότι είχε προταθεί ο κ.Σωτηρέλλης, που ωστόσο δεν μπορεί αφού παίρνει τη sabbatical εκπαιδευτική του άδεια. Πρόσθεσε δε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ήθελε να είχε σκεφθεί τον κ.Κουτρομάνο. Η στάση μας δικαιώνεται στα πράγματα, σημείωσε ο κ.Λοβέρδος.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια