Ελλάδα

Περιζήτητα τα ένστολα επαγγέλματα

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι θέτουν ως στόχο τους την εισαγωγή σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Όσο η κρίση βαθαίνει, τα παιδιά δε διαλέγουν επάγγελμα, αλλά διαλέγουν δουλειά. Και η δουλειά του ένστολου με τα περιορισμένα έξοδα σπουδών και τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση μοιάζει ως η πιο ρεαλιστική επιλογή...

Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι για όλους, για τον πολύ απλό λόγο πως είναι... στρατός! Και συμβαίνει συχνά, υποψήφιοι που δεν είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους όλες τις παραμέτρους να αναγκάζονται, μετά από μερικούς μήνες φοίτησης, να εγκαταλείπουν τη σχολή στην οποία με τόσο κόπο είχαν εισαχθεί...

Όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα πρόκειται να αναλυθούν σε τρεις ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού για τα ένστολα επαγγέλματα, που διοργανώνονται τις επόμενες ημέρες σε Μοίρες, Αρκαλοχώρι και Ηράκλειο. Η ημερίδα των Μοιρών θα γίνει αυτό μεθαύριο Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στο ΕΠΑ.Λ. Μοιρών. Η ημερίδα του Αρκαλοχωρίου θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του γυμνασίου, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου. Και, τέλος, η ημερίδα του Ηρακλείου θα γίνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στο 11ο Λύκειο της πόλης.

Όλες οι ημερίδες, που ξεκινούν στις 10 το πρωί, είναι ανοικτές και απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίων-λυκείων, γονείς, νέους και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ημερίδες πραγματοποιούνται με την πολύτιμη σύμπραξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Λιμεναρχείου, της Πυροσβεστικής, της 133 Σμηναρχίας Μάχης και της ΣΕΑΠ Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από αξιωματικούς όλων των Σωμάτων και να συζητήσουν μαζί τους για τους τρόπους πρόσβασης στις σχετικές σχολές, τις σπουδές και τις προοπτικές σταδιοδρομίας.

Ο τίτλος των ημερίδων είναι "Ένστολα επαγγέλματα: Πρόσβαση, σπουδές και σταδιοδρομία". Οι ημερίδες διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου διά του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ).

Υποχρεωτική παραμονή

Αξίζει να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών πρέπει να παραμείνουν στο Σώμα υποχρεωτικά για κάποια χρόνια, που κυμαίνονται από 5 μέχρι 12, ως εξής:

1. Γιατροί 12 χρόνια.

2. Κτηνίατροι, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί 10 χρόνια.

4. Οικονομικοί, στρατολόγοι-στρατιωτικοί νομικοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι 8 χρόνια.

5. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών Ναυτικού, των Σχολών Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων 8 χρόνια υποχρεωτικής παραμονής.

6. Οι απόφοιτοι όλων των υπόλοιπων στρατιωτικών σχολών 5 χρόνια υποχρεωτικής παραμονής.

Βαθμοί και... κομψότητα

Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές έχουν υψηλότατες βάσεις εισαγωγής, οι οποίες συχνά συναγωνίζονται τις βάσεις της Ιατρικής και της Νομικής. Όσο καλός μαθητής και να είναι κάποιος, όμως, όσο καλά και να έχει γράψει στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει, επίσης, να είναι ψηλός και... κομψός. Να βλέπει και να ακούει καλά. Να μην πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, αλλά επίσης να μην έχει ουλές και ακμή!

Διόρθωση μυωπίας

Είναι τόσος μεγάλος ο πόθος ορισμένων υποψηφίων για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, που καταφεύγουν στην επέμβαση με laser, προκειμένου να διορθώσουν τη μυωπία τους. Η διόρθωση με laser είναι επιτρεπτή, αφού δεν απαγορεύεται από την εγκύκλιο για τις περισσότερες στρατιωτικές σχολές.

Προσοχή θέλει η Σχολή Ικάρων/Τμήμα Ιπταμένων, όπου αναφέρεται ρητά ότι «δεν πρέπει να έχουν υποστεί εγχείρηση για διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας με οποιαδήποτε επέμβαση». Για τις σχολές του Ναυτικού αναφέρεται ότι δεν πρέπει να έχουν υποστεί διαθλαστική επέμβαση με ακτινωτή κερατοτομή.

Ελάχιστο ύψος

Όσον αφορά στο ύψος, κρίνονται ακατάλληλοι για είσοδο σε ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ όσοι άνδρες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70 μ. και όσες γυναίκες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,60 μ. Ειδικά, οι υποψήφιοι του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.) κρίνονται ακατάλληλοι εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από 1,90 και ύψος κορμού άνω των 97 εκατοστών για άνδρες και γυναίκες. Οι περιορισμοί αυτοί στο... μέγεθος των υποψήφιων Ικάρων μπαίνουν καθώς οι εισακτέοι πρέπει να... χωράνε στα μαχητικά!

Όσον αφορά στο βάρος, οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους τους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα) μεταξύ 19 και 27, ενώ για τις γυναίκες ο Δείκτης Μάζας Σώματος πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 25 (παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 και βάρος 74 κιλά έχει ΔΜΣ 74: (1,75 x 1,75) = 24,16.

Επιπλέον περιορισμοί σωματικού βάρους υπάρχουν για τους Ικάρους. Οι περιορισμοί αυτοί συνδέονται με τα όρια που καθορίζουν οι κατασκευαστές για το εκτινασσόμενο κάθισμα, σε κάθε τύπο αεροσκάφους, και δεν μπορούν να αποκλίνουν από τα 63,5 κιλά (ελάχιστο βάρος) ως τα 93 (μέγιστο).

"Ατέλειες" και δοκιμασίες

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σειρά από νοσήματα και "σωματικές ατέλειες" που τους αποκλείουν από τις στρατιωτικές σχολές. Αναφέρουμε ορισμένα που είναι συνηθισμένα: Ακμή με αποστήματα, χρόνια ιγμορίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, λεύκη, σπίλοι εκτεταμένοι του προσώπου, ουλές εκτεταμένες, αρθρίτιδα, ψωρίαση, εκζέματα, ουλές και όλους τους τύπους από ψυχικές διαταραχές.

Επιπλέον, οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν έντονες διαταραχές εμμήνου ρύσεως, παθήσεις σε σάλπιγγες και ωοθήκες, ενδομητρίωση, γιγαντομαστία και έντονη υπερτρίχωση οφειλόμενη σε ενδοκρινολογικά αίτια... Οι υποψήφιοι περνάνε από ψυχομετρικές δοκιμασίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν γραπτά και προφορικά τεστ, ενώ προαπαιτούμενη είναι και η επίτευξη συγκεκριμένων ορίων σε συγκεκριμένες αθλητικές δοκιμασίες.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δεν είναι για όλους...

Όπως προαναφέρθηκε, η σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις αστυνομικές σχολές δεν είναι για όλους. Απαιτούνται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις, παιδιά που αγωνιούν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση να δηλώνουν τις στρατιωτικές σχολές χωρίς ακριβώς να γνωρίζουν τι σημαίνει Στρατός.

Παρατηρείται στη συνέχεια να... "τσινάνε" και είτε να τα παρατάνε, χαραμίζοντας τις εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες που πέτυχαν κατά την εισαγωγή τους, είτε να καταπιέζονται επί χρόνια, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους και αποκτώντας διάφορα προβλήματα υγείας.

«Ο βιοπορισμός δεν μπορεί να είναι το βασικό κριτήριο επιλογής σπουδών. Οι νέοι πρέπει να ονειρεύονται», λένε οι ειδικοί, όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή: συχνά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αναγκάζει τους νέους να βάζουν τα όνειρά τους στον πάγο. Έχει παρατηρηθεί πως υποψήφιοι που προέρχονται από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και μακροχρόνια ανεργία δηλώνουν κατά προτεραιότητα τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές εξαιτίας τραυματικών βιωμάτων...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια