default-image

Ποια σχολεία σήμερα έβαλαν λουκέτο σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
Ποια σχολεία σήμερα έβαλαν λουκέτο σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές και στην Κρήτη, σήμερα ένα μεγάλο μέρος των σχολείων εξακολούθησαν να τελούν υπό κατάληψη.

42 σχολεία σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστά, με τους μαθητές να εξηγούν ότι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης έχει χαθεί και οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους παρέχουν την φροντιστηριακή εκπαίδευση που επιβάλλεται, προκειμένου να  κάνουν όνειρα για το πανεπιστήμιο.

Δεύτερη μέρα σήμερα για τις κινητοποιήσεις των μαθητών που έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα. Αν και κατά τη χθεσινή δυναμική κινητοποίηση των μαθητών είχε προβλεφθεί μόνο 24ωρη διάρκεια, πολλά από τα σχολεία και της Κρήτης σήμερα παρέμειναν κλειστά, αφού οι μαθητές κρίνοντας ότι δεν εισακούστηκαν, συνεχίζουν την κατάληψη.

Συνολικά στην Κρήτη 42 σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Στο Λασίθι 1 γυμνάσιο 3 λύκεια και 2 ΕΠΑΛ

Στα Χανιά 4 γυμνάσια 1 λύκειο και 2 ΕΠΑΛ

Στο Ηράκλειο 14 γυμνάσια 13 λύκεια και 2 ΕΠΑΛ ενώ στο Ρέθυμνο όπως χθες οι μαθητές δεν συμμετείχαν.

Για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας δήλωσαν ότι παλεύουν οι μαθητές, που ζήτησαν μέσα στα σχολεία να τους παρέχεται η γνώση που χρειάζεται για να μπορούν να φτάνουν στο πανεπιστήμιο , δίχως να υπάρχει διαχωρισμός μαθητών που όχι έχουν απόδοση ή όχι,,,, αλλά αν έχουν ή δεν έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν για φροντιστήρια οι οικογένειές τους.

Ανάμεσα στα αιτήματα που αφορούν τη δωρεάν παιδεία, αλλά την ανάγκη ενίσχυσης χρηματοδότησης, διατυπώνονται και τοπικού περιεχομένου αιτήματα από μαθητές που αφορούν άλλοτε το κτιριακό όπως στην περίπτωση του Καπετανάκειου, άλλοτε κάλυψης κενών σε εκπαιδευτικούς, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ως προς τη συνέχεια των καταλήψεων κανείς δεν γνωρίζει πως θα διαμορφωθεί, καθώς από συλλόγους γονέων αρχίζει να διατυπώνεται η αγωνία για τα μαθήματα, με τους μαθητές μέχρι αυτή την ώρα ωστόσο να μην έχουν μια οργανωμένη αντιμετώπιση για την εξέλιξη του αγώνα τους.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραίτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News