default-image

Πενήντα οκτώ “λουκέτα” στα σχολεία της Κρήτης

Ελλάδα
Πενήντα οκτώ “λουκέτα” στα σχολεία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι μαθητικές κοινότητες της χώρας, οι οποίες - συντονισμένες μέσω Facebook - προχώρησαν σε πάνω από 500 καταλήψεις και σε πολλά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Με μεγάλη συμμετοχή έγινε χθες συλλαλητήριο στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ σε επίπεδο Κρήτης οι καταλήψεις σχολικών συγκροτημάτων άγγιξαν τις 58...

Οι καταλήψεις στο νησί της Κρήτης, ωστόσο, είχαν ήδη εκδηλωθεί νωρίτερα (Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος), γεγονός που συνδυάζεται με την έναρξη της καμπάνιας του μαθητικού ξεσηκωμού μέσω των κοινωνικών δικτύων. Πάντως, χθες, "λουκέτο" είχε μπει σε 40 σχολεία στο νομό Ηρακλείου, 10 στο νομό Λασιθίου και 8 στο νομό Χανίων.

Τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αττικής εστιάζουν στο νέο σχολείο, στην παραπαιδεία και στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης.

Τα αιτήματα, που υιοθετούνται και από τους μαθητές της Κρήτης, είναι:

* «Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές και να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας.

* Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.

* Να γίνει τώρα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.

* Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις, 20 μαθητές ανά τμήμα, για να μπορεί να γίνεται μάθημα.

* Δωρεάν-ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ένα γεύμα για όλους τους μαθητές.

* Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.

* Να μείνει στα χαρτιά το σχολείο- "έκτρωμα" που ετοιμάζουν. Πάρτε το πίσω!

* Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία, κατά βάση τις απογευματινές ώρες.

* Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους».

Η αγωνία

Η μεγάλη αγωνία των μαθητών, αλλά και των οικογενειών τους είναι οι εξοντωτικοί ρυθμοί εκπαίδευσης που ακολουθούνται έναντι ενός πολύ ακριβού αντιτίμου σε ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, τα οποία συχνά ξεκινούν ακόμα και από το Δημοτικό! Όσο το ψυχικό και οικονομικό κόστος της προετοιμασίας για το Πανεπιστήμιο και της εισαγωγής στα ΑΕΙ είχε ένα αντίκρισμα, κάτι γινόταν...

Στην Ελλάδα της κρίσης, όμως, που όλες οι θυσίες της ελληνικής οικογένειας οδηγούν είτε στο να δουλεύουν οι νέοι για ψίχουλα, είτε στο να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, το μείγμα έχει γίνει κάπως εκρηκτικό. Ήδη στο συλλαλητήριο του Ηρακλείου μαθητές συζητούσαν για το «τρέξιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα», τους «γονείς που κόβουν από παντού για να πληρώνουν συνεχώς» και για το ότι το αποτέλεσμα είναι «οι ουρές των ανέργων και η δουλειά για λίγους μήνες και χωρίς δικαιώματα».

Καθηγητές

Το μαθητικό συλλαλητήριο του Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, στήριξε και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Η Ένωση των καθηγητών προκήρυξε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΟΛΜΕ.

Μέλλον

Από σήμερα αναμένεται να διαφανεί αν οι κινητοποιήσεις θα έχουν συνέχεια, καθώς "κακό σημάδι" θεωρείται το γεγονός πως οι καταλήψεις γίνονται το μήνα Νοέμβριο, κατά τον οποίο εκδηλώνονται συνήθως εθιμικού τύπου μαθητικοί ξεσηκωμοί...

 Πορεία και στην Ιεράπετρα

Σε συνέχεια των καταλήψεων της περασμένης εβδομάδας, οι μαθητές των τριών γυμνασίων κυρίως της Ιεράπετρας και αποσπασματικά των λυκείων της περιοχής συμμετείχαν χθες το πρωί στην πανελλαδική μαθητική κινητοποίηση, διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο. Η εβδομάδα ξεκίνησε με καταλήψεις των σχολικών μονάδων και με μαθητική πορεία με πανό και συνθήματα μετά τις 11:30 το πρωί.

Οι μαθητές της σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τις πύλες του παλιού δημαρχείου και λίγο αργότερα, αφού οι μαθητές όλων των σχολείων ενώθηκαν, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τραγούδια, συνθήματα και καπνογόνα.

Στην πορεία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι μαθητές των γυμνασίων της Ιεράπετρας, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το κάθε σχολείο έχει τα δικά του ιδιαίτερα αιτήματα, ενώ όλοι μαζί σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο. Στο κεντρικό πανό που υπήρχε στην κεφαλή της πορείας, στους κεντρικούς δρόμους της Ιεράπετρας, τα γυμνασιόπαιδα έγραφαν «είμαστε μαθητές και όχι πειραματόζωα».

Οι μαθητές της Ιεράπετρας μάς είπαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κενά και ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων μέχρι και στη Γ' τάξη του λυκείου, την ώρα που οι μαθητές ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στα γυμνάσια υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κενά βασικών ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα φιλολόγων, και πως δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα σε όλους όλα τα βιβλία. Μας είπαν ακόμη ότι οι καθηγητές καλούνται να καλύψουν δωρεάν τα κενά των συναδέλφων τους που λείπουν.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News