default-image

Η Τουρκία βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού

Ελλάδα
Η Τουρκία βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις συνεχιζόμενες πολιτικές διώξεις που κορυφώθηκαν με τη σύλληψη των ηγετών του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, καθώς και άλλων βουλευτών του κόμματος, κατέθεσε ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Η σύλληψη των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ καθώς και άλλων πολιτικών στελεχών, προκαλεί έντονη ανησυχία για τη διολίσθηση της Τουρκικής κυβέρνησης στους τομείς του σεβασμού των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του πολιτικού πλουραλισμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της τήρησης των αρχών του Κράτους Δικαίου.  

Δυστυχώς, οι «Κασσάνδρες» που προμήνυαν ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου θα αποτελούσε αφορμή για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία επιβεβαιώνονται.

Οι τουρκικές Αρχές βαδίζοντας πλέον στον ολισθηρό δρόμο ενός αυταρχικού καθεστώτος απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τις δημοκρατικές αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρώντας στη σύλληψη της ηγεσίας του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας;

Προτίθεται να συμπεριλάβει αυτές τις εξελίξεις στην επόμενη έκθεση προόδου της Τουρκίας;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News