default-image

Λουκέτα στα σχολεία, που γίνονται καταλήψεις

Κρήτη
Λουκέτα στα σχολεία, που γίνονται καταλήψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο "χορό" των κινητοποιήσεων-καταλήψεων μπαίνουν από σήμερα Δευτέρα οι μαθητές. Στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής μαθητικής κινητοποίησης σήμερα, με πάνω από 250 αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, τμημάτων, 5μελών και 15μελών, οι μαθητές ενώνουν τη φωνή τους σε όλη την Ελλάδα, ώστε να παλέψουν για ένα σχολείο που θα τους μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές, το οποίο θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι παπαγαλία και σκόρπιες γνώσεις, και αυτές με το σταγονόμετρο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (PHOTOS)

Με δεκάδες κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα σήμερα Δευτέρα, οι μαθητές δηλώνουν «αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει». Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα για καταλήψεις και πορείες για σήμερα με αγωνιστικό ραντεβού για τους μαθητές της Αθήνας στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Αντιδράσεις μαθητών του Μουσικού Σχολείου στο neakriti.gr

Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Ηρακλείου επικοινώνησαν με το neakriti.gr προκειμένου όπως είπαν να ενημερώσουν «τους πολίτες και τους γονείς ότι δε μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουμε κενά, έλλειψη αιθουσών, ελλείψεις στα εργαστήρια, έλλειψη επιστάτη, διακοπή λειτουργίας κυλικείου λόγω αμφίβολων διαγωνισμών».

Άλλος μαθητής και πρόεδρος του 15μελους του Μουσικού Σχολείου τόνισε ότι «στεγαζόμαστε σε ακατάλληλο κτίριο. Έχουμε πολύ κακή τοποθεσία, ανάμεσα σε ερειπωμένα κτίρια. Θα μπορούσαν να έχουν κάνει κάτι πολύ καλύτερο εδώ στη Βάση. Μας λείπουν καθηγητές σε μουσικά όργανα κάθε χρόνο και για όλο το χρόνο. Δεν έχουμε αίθουσα εκδηλώσεων. Έχουμε μιλήσει σε επικοινωνία με προέδρους από άλλα Μουσικά σχολεία της χώρας και έχουμε καταλήξει σε πανελλήνια αιτήματα:

Δεν υπάρχουν δωρεάν βιβλία. Θέλουμε δωρεάν, δημόσια βιβλία.

Αναγνώριση μουσικών σπουδών.

Μοριοδότηση για τις μουσικές σχολές.

Επαναφορά μουσικών αγώνων».

Οι διαδηλώσεις των μαθητών στην Κρήτη

Το πρωί της Δευτέρας σε καταλήψεις είχαν προχωρήσει  μαθητές σε 21 λύκεια, 16 γυμνάσια και 2 ΕΠΑΛ του νομού Ηρακλείου.

Στην Κρήτη, τα μαθητικά ραντεβού διαμαρτυρίας για σήμερα έχουν οριστεί ως εξής:

- Ηράκλειο, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

- Ρέθυμνο, 11:30 π.μ., Δημαρχείο.

- Χανιά, 11 π.μ., πεζόδρομος Κοραή.

Στις υπόλοιπες πόλης της Ελλάδας κινητοποιήσεις θα γίνουν στα εξής σημεία: Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, Πάτρα, στις 10:30 π.μ., στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, Λάρισα, στις 10:30 π.μ., έξω από το 1ο Λύκειο Λάρισας, Αγρίνιο, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία, Αμαλιάδα, στις 11 π.μ., στο 1ο Γυμνάσιο, Αργοστόλι, στις 12 μ., στα Δικαστήρια, Άρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς, Βέροια, στις 12 μ., στην πλατεία Δημαρχείου, Βόλος, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, Γιάννενα, στις 11:30 π.μ., στην Ακαδημία, Έδεσσα, στις 12 μ., στους Μικρούς Καταρράκτες, Ζάκυνθος, στις 12 μ., στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ηγουμενίτσα, στις 12 μ., στην πλατεία Δημαρχείου, Καλαμάτα, στις 12 μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου, Κατερίνη, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία, Κιλκίς, στις 12 μ., στην πλατεία Ειρήνης, Λαμία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου, Μουδανιά, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία, Πολύγυρος, στις 12 μ., στο Ηρώον, Πρέβεζα, στις 11 π.μ, στο πάρκο Πυροβολικού, Πύργος, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία, Σέρρες, στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας, και Χαλκίδα, στις 10:30 π.μ., στο Στρογγυλό-παραλία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, διεκδικούν «ένα σχολείο στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια. Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που δε θα κοιτάζει στην τσέπη των γονιών μας». Λέγοντας «όχι» στο "νέο λύκειο", οι μαθητές διεκδικούν: «Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν ΤΩΡΑ χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας.

Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές, νέα κτήρια και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Να γίνει τώρα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία. Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις, 20 μαθητές ανά τμήμα, για να μπορεί να γίνεται μάθημα. Δωρεάν-ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ένα γεύμα για όλους τους μαθητές. Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου».

Κάλεσμα συμμετοχής στο Μαθητικό Συλλαλητήριο

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καλεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τις Πανελλήνιες κινητοποιήσεις των μαθητών και να συμμετέχουν στα μαθητικά συλλαλητήρια μαζί με γονείς και μαθητές.

Με τους γονείς και τους μαθητές μας παλεύουμε για:

?      Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

?      Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.

?      Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

?      Στήριξη της Ειδικής αγωγής.

?      Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικούμε 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια.

 Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων στο συλλαλητήριο, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, 7/11 από τις 11.00 έως τις 14.00.

Κοινή κινητοποίηση

Την ίδια ώρα, το συντονιστικό των Χανίων καλεί όλους τους μαθητές της περιοχής σε κοινή κινητοποίηση σήμερα Δευτέρα, ημέρα πανελλαδικού μαθητικού ξεσηκωμού, στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 11 π.μ. Επίσης, καλεί τους συλλόγους γονέων, τους συλλόγους διδασκόντων, τους αγροτικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων να στηρίξουν την κινητοποίηση και τα αιτήματά τους.

Τέλος, χθες Κυριακή, στο πλαίσιο του κοινού συντονισμού, αγωνιστές μαθητές του νομού Χανίων συναντήθηκαν στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, στις 6 μ.μ.

Να σημειωθεί ότι βασικότερη και πάντα διαχρονική και επίκαιρη διεκδίκηση των μαθητών αποτελεί το αίτημα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους.

ΣΤΗΡΙΞΗ

Γονείς και καθηγητές δίπλα στους μαθητές

Στο πλευρό των μαθητών είναι και οι γονείς και οι καθηγητές. Στην ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Ηρακλείου" τονίζεται: «Απέναντι στο συνδικαλισμό της υποταγής, της γραφειοκρατίας και της αποδυνάμωσης των σωματείων να αντιτάξουμε την ιστορικά αποδεδειγμένη δυναμική των λαϊκών αγώνων και της ενωτικής συλλογικής πάλης. Τα σωματεία πρέπει να αποτελούν συλλογικά μέσα πάλης των εργαζομένων και όχι μηχανισμούς έγκρισης των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων, όπως το επιθυμούν και τα ποδηγετούν οι παρατάξεις του πρώην και νυν κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων ν. Ηρακλείου στηρίζει την κινητοποίηση των μαθητών, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 στην πλ. Ελευθερίας και καλεί τις Ενώσεις μέλη της και τους Συλλόγους Γονέων, με τη συμμετοχή τους να ενισχύσουν τον κοινό αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών για:

"Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά που ζουν σε αυτή  τη χώρα

Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία

Στήριξη της Ειδικής αγωγής

Αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων των μαθημάτων

Εξορθολογισμό της ύλης

Νέα βιβλία

Περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα

Μόνιμους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.Για να μην υιοθετηθούν οι «προτάσεις Λιάκου» που επαναφέρουν τα ταξικά φίλτρα στην εκπαίδευση (τράπεζα θεμάτων στο Γυμνάσιο, επιλογή για πρόσβαση στο Λύκειο, επαναφορά της πρόωρης κατάρτισης μέσω των ΕΠΑΣ, πολλαπλές εξεταστικές διαδικασίες στο Λύκειο, απολυτήριο για κάποιους και πιστοποιητικό για τους υπόλοιπους κλπ).Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια για ελιτίστικο διετές Λύκειο.Η εκπαίδευση είναι  δημόσιο αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα, και η πολιτεία οφείλει να την προσφέρει από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες, δωρεάν και χωρίς καμία διάκριση οποιασδήποτε μορφής, σε όλα τα παιδιά που ζουν σε αυτή  τη χώρα."

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων Χανίων, που σήμερα Δευτέρα πραγματοποιεί 3ωρη στάση εργασίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στην 7η σχολική χρονιά με μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες συνάδελφοί μας, που δούλευαν για χρόνια σαν αναπληρωτές και στήριζαν το Δημόσιο Σχολείο, οδηγούνται στην ανεργία και στην ανέχεια! Τα σχολεία ασφυκτιούν οικονομικά, οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κατά τ' άλλα "δημόσια και δωρεάν" παιδεία. Ως εδώ! Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια! Βγαίνουμε στο δρόμο, παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μαθητές μας, με τους γονείς και διαδηλώνουμε από κοινού. Όλοι στις 7 Νοέμβρη (σ.σ. σήμερα), στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Κοραή και στην τρίωρη στάση εργασίας (10:30-13:30)».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιάννακη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News