default-image

Τσίπρας σε υπουργούς: Ξενυχτήστε & κλείστε τη β' αξιολόγηση

Ελλάδα
Τσίπρας σε υπουργούς: Ξενυχτήστε & κλείστε τη β' αξιολόγηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και του προϋπολογισμού του 2017 απασχόλησαν, σε μια καταρχήν σύντομη συζήτηση, το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί ενδελεχώς στα κυβερνητικά όργανα και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τον προϋπολογισμό.

Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν και ζητήματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, τον οποίον και αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη, καθώς και ο συντονισμός των κυβερνητικών επιτροπών μεγάλων έργων και αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παρότρυνε για συλλογική λειτουργία, συντονισμό και αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών, ενώ επί του ιδίου ζητήματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ότι η συλλογική λειτουργία δεν είναι μόνο θέμα δομών, αλλά και αλληλεγγύης και καλής συνεννόησης μεταξύ των υπουργών.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησαν επίσης η Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιάννης Τσιρώνης, με τον κ. Χουλιαράκη να επισημαίνει ότι υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαψεύδει σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η μετάθεσή της για την Πέμπτη, οφείλεται στην αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης λόγω της υπουργοποίησης μελών της.

Τέλος, η κυβέρνηση προγραμματίζει την τακτική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και την επαναφορά της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Τι είπε ο πρωθυπουργός:

«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».

Σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Την Δευτέρα οι παραδόσεις - παραλαβές υπουργείων

Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News