default-image

Αν εγκρίνουν οι Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε τη γραμμή Turkish Stream

Ελλάδα
Αν εγκρίνουν οι Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε τη γραμμή Turkish Stream

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η τελετή αναγόρευσης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Την εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, του πολιτικού κόσμου, όπως και των δημοτικών αρχών της πόλης του Πειραιά, προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Γεωργόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στο έργο του τιμωμένου αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος.

Κοτζιάς: ο Λαβρόφ είναι ένας κορυφαίος διπλωμάτης, οραματιστής με στρατηγική σκέψη

Στην προσφώνησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην μακρά παράδοση της ρωσική διπλωματίας, είπε ότι ανέδειξε άνδρες, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αντρέι Γκρομίκο, άνδρες που υπερέβησαν την εποχή τους, συγκαταλέγοντας στην πλειάδα των ανδρών αυτών της ρωσικής διπλωματίας και τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον «φίλο» του όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοτζιάς εξαίροντας τις ικανότητες του στην διπλωματία, είπε πως είναι ένας κορυφαίος διπλωμάτης, οραματιστής με στρατηγική σκέψη, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτυχή του παρέμβαση στο ζήτημα της επίλυσης του χημικού οπλοστασίου στην Συρία. Επισημαίνοντας την ευρύτητα των γνώσεών του, είπε ότι γνωρίζει καλά την Κίνα, τις ΗΠΑ και φυσικά την Ρωσία, τους παγκόσμιους παίκτες και τα παγκόσμια προβλήματα.

Είπε μάλιστα, ότι όσοι υπουργοί Εξωτερικών τον γνωρίζουν, διακρίνουν στον Σεργκέι Λαβρόφ έναν άνθρωπο, με γνώση, με σοφία, έναν άνθρωπο με υπομονή και νηφαλιότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «σήμερα ο κόσμος έχει λίγους μεγάλους διπλωμάτες» και πως ο Λαβρόφ είναι μια εξαίρεση - είναι από τους διπλωμάτες που ξεχωρίζουν, και πως μαζί με τον Στάινμάγιερ και τον φίλο Κέρι, πολεμούν για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ, που αφορούν την κρίση στην Ουκρανία. Τόνισε δε, ότι ο Λαβρόφ πάντα επιθυμεί την ειρηνική επίλυση των διενέξεων και δίνει προτεραιότητα στα όπλα της διπλωματίας και όχι στην διπλωματία των όπλων.

Ο κ. Κοτζιάς εξήρε την ενέργεια και τους κόπους που καταβάλλει για την δημιουργία μια νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας και συνεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους θα επιθυμούσαν να τελειώσει η Ρωσία, ή σ' αυτούς που την θεωρούν ως μια χώρα «βάρβαρη», αντιπαραθέτοντας με έμφαση την μακραίωνη κουλτούρα της Ρωσίας, η οποία, όπως είπε, σημάδεψε γενιές και γενιές με το πλούσιο λογοτεχνικό και πνευματικό της έργο. Τέλος ο κ. Κοτζιάς, εξήρε και τις ανθρώπινες αρετές του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παιδί του ρωσικού λαού και του παγκόσμιου πολιτισμού, έχει το κέφι της ζωής που είχαν οι ήρωες της ρωσικής μυθοπλασίας».

Λαβρόφ: «Πάντα τηρούμε τον λόγο μας, αυτό είναι παράδοση της διπλωματίας μας..»

Ο Σεργκεί Λαβρόφ, ο οποίος μίλησε στο τέλος της τελετής, αφού ευχαρίστησε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πειραιά για την μεγάλη τιμή που του έκαναν να τον αναγορεύσουν επίτιμο διδάκτορα, αναφέρθηκε στους μακραίωνους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, όπως και στην συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια και του ρωσικού κράτους στο να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της.

Ο κ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση των ρωσοελληνικών σχέσεων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον συστηματικό διάλογο που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών, όπως και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συνεχισθεί ο διάλογός αυτός και να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών στους διάφορους τομείς. Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αυριανή 10η σύνοδο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανση που έκανε όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα: Αφού υπενθύμισε την συμφωνία με την Τουρκία για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Turksih Stream, τόνισε πως «μόνο αν πάρουμε την έγκριση από τις Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε την δεύτερη γραμμή του αγωγού έως την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ρώσοςυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία, στις οποίες όπως είπε, δεν παρατηρείται πρόοδος, παρά τις προσπάθειες που κάνει η Ρωσία ώστε να ενεργοποιηθεί ο διάλογος. Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει διάλογο με την Ευρωασιατική Ένωση, τονίζοντας ότι στην οικοδόμηση των σχέσεων αυτών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν τα συμφέροντα του κάθε κράτους. Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Ρωσία τηρεί τις συμφωνίες του Μίσνκ και περιμένει να πράξει και το ίδιο η Ουκρανία, επισημαίνοντας την ανάγκη ότι πρέπει να διασφαλισθούν τα δικαιώματα του ρωσικού πληθυσμού των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Στο θέμα της Συρίας, με αφορμή την επισήμανση που έκανε ο έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, για την επιτυχή παρέμβαση της Ρωσίας στο ζήτημα των χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αναρωτήθηκε γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και στο ζήτημα του διαχωρισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης από τους μαχητές του «Μετώπου της Αλ Νούσρα» όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κάποιοι επιθυμούν είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών - να μην γίνει ο διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους μαχητές του «Μετώπου αλ Νούσρα». Αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα αυτό και στις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, ο κ. Λαβρόβ υπογράμμισε: «Πάντα τηρούμε τον λόγο μας, αυτό είναι παράδοση της διπλωματίας μας».

Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Σεργκεί Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα κάνει διάλογο με όποιον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είπε και ο πρόεδρος Πούτιν.

Στο έργο του ρώσου υπουργού Εξωτερικών αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών. Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελός Κότιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή συνεισφορά του Σεργκέι Λαβρόφ στις παγκόσμιες υποθέσεις, στην ειρήνη, τη δημοκρατία και την προώθηση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Κότιος είπε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την θέση που πρεσβεύει, πως «ο κόσμος δεν μπορεί να είναι μονοπολικός αλλά πολυπολικός, καθώς ο μονοπολικός κόσμος είναι μια καταπάτηση των ορίων του Θεού». Εξαίροντας τις ικανότητες του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κότιος δεν παρέλειψε να αναφέρει τι είχαν πει για τον Σεργκεί Λαβρόφ ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν («εκτιμώ τη ευφυία του και την σοφία του») και ο αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ («είναι ασύγκριτος επαγγελματίας»).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News