default-image

Επιχείρηση εκκένωσης κέντρου ανήλικων προσφύγων στο Καλαί

Ελλάδα
Επιχείρηση εκκένωσης κέντρου ανήλικων προσφύγων στο Καλαί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές αρχές άρχισαν σήμερα να εκκενώνουν το κέντρο υποδοχής, όπου διαμένουν οι περίπου 1.500 ανήλικοι πρόσφυγες από την πρώην «ζούγκλα» του Καλαί και να τους μεταφέρουν σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Τρία λεωφορεία έφυγαν σήμερα το πρωί από το κέντρο αυτό, που αποτελείται από θερμαινόμενα κοντέινερ τα οποία είχαν τοποθετηθεί κοντά στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Γαλλίας, η οποία ισοπεδώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 30 λεωφορεία θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των ανηλίκων σε 60 ειδικά κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

Οι ανήλικοι πρόσφυγες δεν επιλέγουν τον προορισμό τους, αλλά μπορούν να επιλέξουν με ποιον θέλουν να ταξιδέψουν και με ποιον θέλουν να μείνουν στο κέντρο. Ενημερώθηκαν χθες Τρίτη για την επιχείρηση μεταφοράς τους με ανακοίνωση της νομαρχίας, η οποία εκδόθηκε σε εννέα γλώσσες.

Η μεγάλη πλειονότητα των ανηλίκων επιθυμούν να πάνε στη Βρετανία. Εκπρόσωποι των βρετανικών αρχών θα τους συνοδέψουν είτε ακολουθώντας τους με αυτοκίνητο είτε ευρισκόμενοι μέσα στα λεωφορεία για να εξετάσουν την υπόθεση του κάθε ένα ξεχωριστά.

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για την επανένωση των οικογενειών, όσοι ανήλικοι πρόσφυγες έχουν οικογένεια στη Βρετανία δικαιούνται να πάνε στη χώρα. Άλλοι ελπίζουν να επωφεληθούν από τη βρετανική νομοθεσία που προβλέπει την προστασία των «ευάλωτων» προσφύγων.

Περίπου 300 ανήλικοι από τη «ζούγκλα» έχουν καταφέρει να μεταφερθούν στη Βρετανία.

Ο τεράστιος καταυλισμός των προσφύγων, που βρισκόταν απέναντι από τις βρετανικές ακτές, διαλύθηκε στο σύνολό του και όσοι διέμεναν σε αυτόν απομακρύνθηκαν. Περίπου 4.500 ενήλικοι μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία και 1.500 ανήλικοι στο προσωρινό αυτό κέντρο με τα κοντέινερ.

Περίπου 360 με 400 γυναίκες και παιδιά διαμένουν στον πρώην υπαίθριο καταυλισμό που βρισκόταν δίπλα στην πρώην «ζούγκλα», ο οποίος αναμένεται σύντομα να εκκενωθεί επίσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News