default-image

Άκαρπη η διάσκεψη των προέδρων

Ελλάδα
Άκαρπη η διάσκεψη των προέδρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκαρπη κατέστη και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τροποποιημένη εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Νίκος Βούτσης δέχθηκε το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και δεν επέμεινε στο όνομα του Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ. Ως αντιπρόεδρο πρότεινε τελικώς τον Νίκο Κιάο και τον κ. Μουλόπουλο ως μέλος του ΕΣΡ.

Και αυτή η εισήγηση του προέδρου της Βουλής δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία 4/5 καθώς μόνον 16 βουλευτές ψήφισαν «ναι», δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης είχε αποσύρει την αρχική εισήγησή του με προτεινόμενο για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει ότι η πρόταση στο πρόσωπο του πρέπει να παραμείνει μόνο εφόσον ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις. Ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της διάσκεψης των προέδρων και επανάληψη της διαδικασίας με νέα εισήγηση.

Νωρίτερα της Διάσκεψης είχαν προηγηθεί βήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να πετύχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης -και δη, της ΝΔ- για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Νέα πρόταση από Ν. Βούτση

Δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ εν συνόλω.

«Ο προταθείς ως πρόεδρος του ΕΣΡ, γνωρίζετε πολύ καλά καθώς υπήρξε συνοδοιπόρος σας και εξέχον στέλεχος της παράταξης σας ότι ήταν και πολιτικός αντίπαλος της παράταξης μας εδώ και 30 συναπτά χρόνια», είπε για τον Β. Πολύδωρα απευθυνόμενος στη ΝΔ και πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι μου στα ζεστά χρόνια του 2006, 2007 έχουμε συγκρουστεί δημοσίως επί της ουσίας για σοβαρά ζητήματα και είχαμε ασκήσει κριτική και είχαμε ισχυρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση. Και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας, στη συνάντηση που είχαμε μου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε η υποψηφιότητά του να αποτελεί μια οριακή πρόταση ή μια πρόταση μιας παρατάξεως, ακριβώς επειδή ήταν μια προσπάθεια μιας ευρείας συμφωνίας. Γι΄αυτό δεν νομίζω και δεν θέτω την πρόταση σε ψηφοφορία εν συνόλω», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρότεινε διακοπή για λίγη ώρα της Διάσκεψης ώστε να έρθει νέα πρόταση με τον κ. Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο, αντιπρόεδρο τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο και με προσθήκη την υποψηφιότητα του Νίκου Κιάου. Ο κ. Βούτσης ζήτησε το διάλειμμα ώστε οι υπηρεσίες να συντάξουν τη νέα πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ ώστε η πρόταση αυτή να τεθεί είτε σε συζήτηση είτε αμέσως σε ψηφοφορία.

Είπε ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής, αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία, αυτή αφορά στην ουσία ένα άρθρο (2Α του Ν. 4339/2015) που είναι καταργημένο. Ο Νίκος Βούτσης πρόσθεσε πάντως ότι ο νόμος 4339/2015 είναι ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο και με μια σειρά άρθρων (άρθρα 1, 11, 12,13,14, 15) με τρόπο συγκεκριμένο ισχυροποιεί τις διαδικασίες, τον ελεγκτικό, εποπτικό ρόλο του ΕΣΡ. Θύμισε επίσης ότι το 2Α του Ν. 4339/2015 αφορούσε μόνο την πρώτη εφαρμογή του νόμου εφόσον δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ΕΣΡ.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η ΝΔ έθεσε ευρύτερα νομικό ζήτημα, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει μια σαφής διάταξη διότι είναι ασαφής και ανεπαρκής και δευτερευόντως η ΝΔ αναφέρθηκε στα πρόσωπα. «Τι νόημα να μεταβάλλετε πρόταση και να επιδιώξετε να επιτύχετε πλειοψηφία; Βοηθά τη συναίνεση αυτό;», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να αιφνιδιάζεται η αντιπολίτευση με νέα πρόταση, «εκτός και στόχος είναι η επίτευξη αρνητικής πλειοψηφίας».

«Εμείς βλέπουμε ότι η πρότασή σας είναι εποικοδομητική», είπε αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτή την ώρα η Διάσκεψη έχει διακόψει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News