default-image

«Επένδυση» στον Μπαράκ Ομπάμα από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα
«Επένδυση» στον Μπαράκ Ομπάμα από το Μέγαρο Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οριστικοποίηση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στην εκπνοή της θητείας του, στην Ελλάδα, το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου, έχει θέσει σε συναγερμό την ελληνική διπλωματία, που αξιοποιεί τα μέγιστα την εκ των πραγμάτων σημαντική αυτή εξέλιξη.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με την παρουσία του Ομπάμα ισχυροποιείται η χώρα, καθώς η επίσκεψη αποτελεί «επισφράγιση της επιτυχούς ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης».

Πέρα όμως από το συμβολικό χαρακτήρα, γνώριμο άλλωστε και από τις προηγούμενες επισκέψεις τριών άλλων προέδρων των ΗΠΑ στην Αθήνα (Αϊζενχάουερ 1959, Τζορτζ Μπους πρεσβύτερος 1991, και Μπιλ Κλίντον 1990), η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και έργα, προσδοκία βάσιμη με δεδομένη τη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στο ελληνικό ζήτημα και κυρίως στο θέμα του χρέους αλλά και στην ανάπτυξη ως αντίδοτο στη λιτότητα, θέμα που έχει φέρει την αμερικανική πλευρά αρκετές φορές σε "πολεμική" με την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία.

Διατυπωμένη και μάλιστα πολλάκις είναι η βούληση των ΗΠΑ για διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα, στόχος που για την κυβέρνηση μοιάζει εφικτός.

Στα πλαίσια αυτά, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές τοποθετούν και την επιλογή του Ομπάμα να έρθει πρώτα στην Αθήνα και από εκεί να μεταβεί στη Γερμανία, όπου θα έχει την αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πριν ολοκληρώσει την τελευταία περιοδεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, με την επίσκεψή του στο Περού.

Προς επίρρωση αξιοποιείται η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία αναφέρεται ότι ο Ομπάμα «θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από πολυμελή αντιπροσωπία και πλήθος επιχειρηματιών που θα στείλει το μήνυμα του Αμερικανικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις.

Σημαντική είναι όμως και η θέση της αμερικανικής πλευράς στο προσφυγικό, με την Ουάσινγκτον να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος.

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζουν να παραμένουν στο προσκήνιο οι πληροφορίες για επίσκεψη του Ομπάμα είτε σε κάποιο προσφυγικό καταυλισμό, είτε στη Λέσβο, νησί σύμβολο της τραγωδίας.

Έντονο είναι, επίσης, το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, το οποίο είναι αλληλένδετο με τη στήριξη στην ελληνική οικονομία και την παραμονή στην ευρωζώνη, όπως εκδηλώθηκε με τον πλέον έντονο τρόπο το δραματικό καλοκαίρι του 2015.

Η ελληνική πλευρά επενδύει και σε αυτό το κομμάτι της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα, καθώς ενδεχομένως να περιλαμβάνει και τη Σούδα, όπως είχε κάνει ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος το καλοκαίρι του 1991.

Με την Τουρκία να παραμένει ένας δύσκολος εταίρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με ολοένα και πιο επικίνδυνη την εμπλοκή της Άγκυρας στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη, το Συριακό να "βράζει" και την κατάσταση να γίνεται ακόμα πιο έκρυθμη λόγω της παρουσίας των Ρώσων στην περιοχή, το Μαξίμου επενδύει σε μια στήριξη Ομπάμα στην Ελλάδα και το σταθεροποιητικό ρόλο της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που θα έστελνε και το αντίστοιχο μήνυμα στην Τουρκία να περιορίσει την προκλητική ρητορική της, όπως αυτή εκφράζεται με την αναθεωρητική φιλοδοξία του Ερντογάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News