Ελλάδα

Αρχίζουν οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «Total», «Edison» μαζί με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την επίσπευση της κύρωσης της σύμβασης για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο.

Την Τετάρτη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, παραχώρησε στο κονσόρτσιουμ των εταιρειών τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και στα σύνορα με την Ιταλία.

«Οι επενδυτές είναι εδώ στην Ελλάδα και ανέμεναν την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον Ιούλιο του 2015. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη χθεσινή εξέλιξη αλλά τώρα θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμη γρηγορότερα τα επόμενα βήματα για να ξεκινήσουμε τις έρευνες», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της σύμπραξης «Total - Edison - Ελληνικά Πετρέλαια».

Ξεκινούν έρευνες στο Ιόνιο

Ο γύρος παραχωρήσεων αφορούσε 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Είχε προηγηθεί μία διετή προεργασία από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ενώ ο διαγωνισμός έληξε μετά από δίμηνη παράταση στις 14 Ιουλίου του 2015.

Προσφορές είχαν δοθεί για το «οικόπεδο 2» από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, καθώς και για τα «1» και «10». Τα δυο τελευταία φέρονται να τα έχει «χτυπήσει» μόνος του ο όμιλος ΕΛΠΕ.

Η αξιολόγηση των προσφορών βαίνει προς το τέλος της και σύντομα αναμένονται νέες ανακοινώσεις από το υπουργείο.

Όπως τόνισε πριν από δύο μέρες ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, η εταιρεία συνεργάζεται με κορυφαίους εξειδικευμένους διεθνείς ομίλους, αναγγέλλοντας ουσιαστικά τις συζητήσεις που κάνει η εταιρεία με ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς ώστε να συμμετέχουν στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και στα άλλα δύο «οικόπεδα».

Πληροφορίες θέλουν να είναι μεταξύ άλλων η Exxon Mobil, Shell, Repsol κλπ. Ο ίδιος ο πρόεδρος επίσης ανακοινώνοντας το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας ύψους 750 εκατ. - 1 δισ. ευρώ συμπεριέλαβε σε αυτό και τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο φάκελος «πετρέλαια-φυσικό αέριο» όπως φάνηκε και από τη χθεσινή απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη ανοίγει ξανά για τη χώρα. Άμεσα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υπογραφή και για τις τρεις χερσαίες περιοχές που είχαν δοθεί με τη μορφή του διαγωνισμού «Πρόσκληση μετά από αίτηση».

Πρόκειται για τα «οικόπεδα» «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και «Άρτα - Πρέβεζα» που έχουν ανατεθεί στα ΕΛΠΕ και εκείνο της «Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο έχει κερδίσει η Energean Oil & Gas.

Η τελευταία είναι επίσης ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται το «κοίτασμα» του Πρίνου, το οποίο ήδη μέσα στο 2016 έχει φτάσει σε παραγωγή το 1 εκατομμύριο βαρέλια και όπως έκανε γνωστό χθες επεκτείνει τις γεωτρήσεις της στην ίδια περιοχή, στο «πηγάδι» «Εψιλον».Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια