default-image

Mάχες χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανασχηματισμού

Ελλάδα
Mάχες χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανασχηματισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μπούμερανγκ στο Μαξίμου κινδυνεύει να γυρίσει ο ανασχηματισμός που έχει προαναγγελθεί. Η χρονική συγκυρία στην οποία αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να εξαγγείλει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε μία σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών που θα μείνουν εκτός του νέου υπουργικού σχήματος και θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχτούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Από το 2ο  Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σαφές ότι ο κομματικός μηχανισμός αναφέρεται ακόμα στο κόμμα του 4% χωρίς να έχει αναπτύξει συνεκτικούς δεσμούς με τους νέους ψηφοφόρους του κόμματος που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και διαθέτοντας «χαλαρές» τάσεις στο εσωτερικό τους. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε με ποσοστό πάνω από 93% οι στενοί του συνεργάτες όπως ο Ν. Παππάς, και ο Αλεκος Φλαμπουράρης δεν βγήκαν ενισχυμένοι από την εκλογική διαδικασία ενώ οι εκλεκτοί του Πρωθυπουργού κ.κ. Μπαλτάς και Γεροβασίλη δεν εκλέχτηκαν στην Πολιτική Γραμματεία.

Το ...κόψιμο του Π. Σκουρλέτη και του Θ. Δρίτσα από το Πολιτικό Συμβούλιο συσπείρωσαν την τάση των 53+ οι οποίοι τηρώντας σκληρή γραμμή στην εκλογή του Πολιτικής Γραμματείας εξέλεξαν την Τ. Χριστοδουλοπούλου πετώντας εκτός οργάνου την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη. Παράλληλα με κείμενο στα site της τάσης communality ζήτησαν την παραμονή του Π. Σκουρλέτη στην θέση του υπουργού Ενέργειας προκειμένου να διατηρηθούν τα δίκτυα του νερού και του ηλεκτρικού υπό τον έλεγχο του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν. Φίλης - σύμφωνα με πληροφορίες- έχει καταγράψει τις ενστάσεις του για την αποπομπή του κ. Καπάκου από την διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ αξιοποιώντας την υψηλή θέση που του έδωσε το σώμα του 2ου Συνεδρίου του κόμματος.

Με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η εκλογή της ΚΕ και της Πολιτικής και Εκτελεστικής Γραμματείας έχουν ισχυροποιηθεί η τάση των 53+, που είναι πλέον δεύτερη σε δύναμη μετά την Ενωτική Κίνηση αλλά και οι κομματικοί παράγοντες που έχουν αναφορές στον σκληρό πυρήνα του κομματικού μηχανισμού που διαφωνούν με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό που έχει προαναγγείλει θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα νεότερα στελέχη του κομματικού μηχανισμού και παράλληλα να πραγματοποιήσει ανοίγματα σε στελέχη της Κεντροαριστεράς προκειμένου να δείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός  στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έστειλε μηνύματα στους ...αντιφρονούντες ότι δεν θα επιτρέψει την αποξένωση του κόμματος και της κυβέρνησης από δυναμικά τμήματα της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι ένας ανασχηματισμός -ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα- που δεν θα περιλαμβάνει τον Π. Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Θ. Δρίτσα στο υπουργικό σχήμα ή τον Ν. Φίλη στο υπουργείο Παιδείας (πιθανολογείται ότι θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργικό θώκο) και με την τοποθέτηση ενός μη κομματικού στελέχους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (συζητούνται τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή και του Ν. Τόσκα) θα δημιουργήσει μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. Έτσι εκτός από την σκληρή ομάδα της τάσης των 53+ που ήδη εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αναμένεται να προστεθούν στο κλάμπ των αντιφρονούντων και πρωτοκλασσάτα στελέχη με επιρροή στο κόμμα και την κοινωνία όπως είναι οι Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Φίλης, ο Θ. Δρίτσας κ.α δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και η κομματική εφημερίδα εμφανίζονται ζαλισμένες από τις πολιτικές εξελίξεις και κάνουν στραβοπατήματα που εκθέτουν το Μαξίμου. Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κ. Κρέτσος δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές όχι όμως και σεβαστές ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση για τον σεβασμό στους θεσμούς.  Αντίστοιχα η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος Αυγή διέκοψε την συνεργασία με την Public Issue μετά και την πρόσφατη δημοσίευση του Πολιτικού Βαρόμετρου που έδινε προβάδισμα στην ΝΔ. «Το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue δεν θα πραγματοποιείται, εφεξής, για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ, ύστερα από σχετική απόφαση της εφημερίδας», αναφέρει στο twitter της η Public Issue προκαλώντας ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της απόφαση της εφημερίδας.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News