Ελλάδα

Έρευνα για τις υποκλοπές - «Κατάντια από τα δημόσια ήθη»

Κατεπείγουσα έρευνα πραγματοποιείται, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε σχετικά με τις υποκλοπές της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών να κάνουν λόγο για «Κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη».

Η έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΛΥΒΙΖΑΤΟΣ: "Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΗΤΑΝ ΑΜΕΣΟΣ"

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διαβίβασε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, δειγματοληπτικά ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες.

Το ζήτημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από πλευράς δικαστών όσο και από την Αντιπολίτευση.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΠΠΑΣ "ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΝΑΛΙΑ"

Απόπειρα εκβιασμού του Συμβουλίου της Επικρατείας κατήγγειλαν οι δικαστές και εισαγγελείς με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστή, ο οποίος συμμετέχει στη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ιδιωτικά θέματα του εν λόγω δικαστή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών κάνουν λόγο για «Κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη», «μεθόδους φασιστικών καθεστώτων» και «Προσπάθεια εκβιασμού του Ανώτατου Δικαστηρίου».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ: ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου να διατάξει πειθαρχική έρευνα εις βάρος του δικαστή, στον οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα, οι δικαστές ζητούν να εξεταστεί η υπόθεση «Με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα».

Η ανακοίνωση των δικαστών:

«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη.

Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.

Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.»

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

 «Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών δεν έχουν προηγούμενο. Στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν την έκβαση της υπόθεσης επιτίθενται σε δικαστές και ευτελίζουν συνολικά τη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται, όχι μόνο για την πιο ανίκανη, αλλά και την πιο αυταρχική κυβέρνηση όλων των εποχών. Μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ρίξει "μαύρο" στην πολυφωνία,  "μαύρο" στην ενημέρωση και, εντέλει, "μαύρο" στη Δημοκρατία» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

Πηγή: in.gr

Σχόλια