default-image

Το ΑΠΕ ή η ελληνική πρεσβεία μετέφρασε λάθος τον Ερντογάν;

Ελλάδα
Το ΑΠΕ ή η ελληνική πρεσβεία μετέφρασε λάθος τον Ερντογάν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λάθος του ΑΠΕ στη μετάφραση των δηλώσεων Ερντογάν για τη Θράκη και το δημοψήφισμα -που προκάλεσε και τη διακοπή της συνεργασίας του με τον ανταποκριτή του στην Άγκυρα-  μπορεί να κυριάρχησε στην επικαιρότητα αλλά υπάρχει ένα ακόμη λάθος πιο σοβαρό από το πρώτο.

Καταρχάς ο Τούρκος πρόεδρος δεν μίλησε για δημοψήφισμα αλλά έτσι το ερμήνευσε ο τουρκικός Τύπος προφανώς με διαρροή της προεδρίας. Αυτά τα δημοσιεύματα χρησιμοποίησε και ο ανταποκριτής του ΑΠΕ και έστειλε το τηλεγράφημά του στην Αθήνα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΠΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Σύμφωνα όμως με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το ΥΠΕΞ δεν εξέδωσε την ανακοίνωσή του με βάση το δημοσίευμα του ΑΠΕ -πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε- αλλά με βάση το τηλεγράφημα της πρεσβείας μας στην Άγκυρα και της εκεί Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης η οποία, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, έστειλε στην Αθήνα λάθος ενημέρωση προφανώς από τις τουρκικές εφημερίδες.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η πρεσβεία μας, νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έστειλε τη σωστή μετάφραση των δηλώσεων Ερντογάν.

Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν παρασύρθηκε 

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5", ισχυρίστηκε πως το ΥΠΕΞ «είναι πολύ προσεχτικό και μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα, ότι το υπουργείο παρασύρθηκε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και ζήτησε να σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει, όπως είπε. 

Θυμίζουμε ότι στην επίμαχη ανακοίνωση το ΥΠΕΞ σημείωνε πως «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων  που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα,  διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News