default-image

Διαβητική μαθήτρια καταγγέλλει ρατσιστική συμπεριφορά από καθηγήτριά της

Ελλάδα
Διαβητική μαθήτρια καταγγέλλει ρατσιστική συμπεριφορά από καθηγήτριά της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος μαθήτριας που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της,  στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, μαθήτρια Β' Λυκείου, η οποία πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, εκδιώχθηκε από την αίθουσα γιατί θέλησε να ελέγξει την τιμή του σακχάρου της, ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη της. Σύμφωνα με την καταγγελία, η καθηγήτρια ισχυρίστηκε πως η μαθήτρια αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά.

«Σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, η καθηγήτρια αναγκάζει τη μαθήτρια, η οποία πάσχει από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με εξαιρετικά δηκτικό τόνο να απομακρύνεται από τη σχολική αίθουσα, προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου της, ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη της, γεγονός το οποίο δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στενοχώριας στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά επιπλέον προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό στη μαθητική κοινότητα. Τα δε επιχειρήματα-δικαιολογίες που επικαλείται η εκπαιδευτικός είναι ανίσχυρα και άνευ λογικής εκτιμήσεως, καθώς πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το επιχείρημα ότι η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά», αναφέρει η επιστολή.

«Το σχολείο έχει την ευθύνη ως κοινωνικοποιητικός μηχανισμός να διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, αξίες και κανόνες, να αίρει προκαταλήψεις και να προωθεί κοινωνικές αρετές και ευαισθησίες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ..

«Υπήρξε σύσταση και όχι απαγόρευση»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Σχολείου, Χρήστος Παρασκευόπουλος, απάντησε στην καταγγελία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κάνοντας λόγο για «ψευδή και κακόβουλα» δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαθήτρια δέχτηκε σύσταση και δεν εκδιώχθηκε από την τάξη. «Η καθηγήτρια -το ξέρω και από την ίδια αλλά και το επιβεβαίωσα από μαρτυρίες των μαθητών- σε καμία περίπτωση δεν απαίτησε από τη μαθήτρια να βγει έξω, της είπε ότι θα ήταν καλύτερα να κάνει έξω τη μέτρηση. Δεν ειπώθηκε τίποτε σχετικό με ναρκωτικά, το διασταύρωσα από τους μαθητές, τους οποίους κάλεσα και ρώτησα έναν - έναν, χωριστά. Δεν έγινε τίποτε το σπουδαίο, παρά μόνο μία σύσταση στη μαθήτρια, επειδή έκανε τη μέτρηση με τρόπο επιδεικτικό. Δεν το απαγορεύσαμε σε καμία περίπτωση να κάνει την ένεση μέσα στην τάξη, ούτε εγώ, ούτε η καθηγήτριά της, η άποψή μας είναι ότι θα ήταν καλύτερα να το κάνει έξω από την τάξη. Δεν είναι το μόνο παιδί με την πάθηση αυτή. Είχαμε και άλλα παιδιά στο παρελθόν και φέτος στην Α' Λυκείου υπάρχει μαθητής με την ίδια πάθηση και δεν έχουμε κανένα ζήτημα μαζί του».

Παράλληλα, υποστήριξε πως η μαθήτρια, μετά την καταγγελία, συνεχίζει να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα και να κάνει τις μετρήσεις σακχάρου μέσα στην τάξη, «πιο διακριτικά, όμως, χωρίς να επιζητεί την προσοχή των συμμαθητών και καθηγητών της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News