Ελλάδα

Στις κάλπες οι εκπαιδευτικοί, κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τα δημόσια σχολεία της Κρήτης, καθώς οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Εκπαίδευσης.

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τα δημόσια σχολεία της Κρήτης, καθώς οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Εκπαίδευσης.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του νομού Ηρακλείου θα ψηφίζουν (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) στην παλιά Παιδαγωγική Ακαδημία, ενώ οι καθηγητές θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας.

Η θητεία όσων εκλεγούν θα είναι διετής, με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2017 και λήξη την 31η Δεκεμβρίου 2018. Το ποιοι θα εκλεγούν, ωστόσο, είναι κάτι που δε θα γνωρίζουμε παρά αργά το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου, αφού οι εφορευτικές επιτροπές θα πρέπει να καταμετρήσουν το περιεχόμενο πολλών διαφορετικών καλπών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου δικαίωμα ψήφου έχουν 2.300 εκπαιδευτικοί, ενώ για το ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης 4.500.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης, μόνιμοι και αναπληρωτές, ακόμα και εκείνοι που είναι σε διαθεσιμότητα. Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου πρέπει να το ασκήσουν υποχρεωτικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε δικαιούνται άδεια από την υπηρεσία τους. Θεωρητικά, δηλαδή, αν δεν πάνε να ψηφίσουν, πρέπει να πάνε στο σχολείο να διδάξουν.

Αρμοδιότητες

Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι σημαντικές για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Τα πρόσωπα που αναδεικνύονται μέσα από αυτές συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου και μπορούν να ελέγχουν τις πράξεις της διοίκησης σε ένα σωρό ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, εκπαιδευτικές άδειες κ.λπ.).

Ποιοι εκλέγονται

Οι εκλογές αφορούν συγκεκριμένα στην ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ. Κάθε εκπαιδευτικός ψηφίζει τρεις φορές, σε τρεις διαφορετικές κάλπες.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης ψηφίζουν:

* Για τους δύο αιρετούς των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ) του νομού στον οποίο υπηρετούν. Πρόεδρος στο συγκεκριμένο όργανο είναι πάντα ο οικείος διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Κρήτη υπάρχουν τέσσερα ΠΥΣΠΕ και τέσσερα ΠΥΣΔΕ, με όριο ευθύνης ένα νομό το καθένα.

* Για τους δύο αιρετούς των Ανώτερων Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ) Κρήτης. Το ΑΠΥΣΠΕ και το ΑΠΥΣΔΕ λειτουργούν σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, με πρόεδρο τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης.

* Για τους αιρετούς των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ), που λειτουργούν σε επίπεδο χώρας, με έδρα την Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια