default-image

Μετακίνησε την Πίνδο ο σεισμός στα Ιωάννινα

Ελλάδα
Μετακίνησε την Πίνδο ο σεισμός στα Ιωάννινα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σεισμός της κλίμακας των 5,3 ρίχτερ στα Ιωάννινα κατάφερε να μετακινήσει το βουνό Μιτσικέλι της Πίνδου προς τα δυτικά, με το ρήγμα του 19ου αιώνα να προκαλεί εντονότατο προβληματισμό στους σεισμολόγους.

Άγνωστο, ουσιαστικά, στους επιστήμονες είναι το ρήγμα που έδωσε το σεισμό των 5,3 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τον γεωλόγο - σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο σεισμός είχε σαν συνέπεια να μετακινηθεί το βουνό, το Μιτσικέλι, το οποίο ανήκει στην Πίνδο, προς τα Δυτικά.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι, το εν λόγω ρήγμα έχει να δώσει αντίστοιχο σεισμό από το 19ο αιώνα, αλλά η ενεργοποίησή του είχε σαν αποτέλεσμα και την ενεργοποίηση μιας σειράς άλλων μικρότερων ρηγμάτων που βρίσκονται σε βάθη από 8 ως 15 χιλιόμετρα και τα οποία ως τώρα ήταν «αόρατα» στους επιστήμονες.

Το εν λόγω ρήγμα κινείται παράλληλα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος.

Οι ώρες και τα 24ωρα που περνούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την αποτίμηση του φαινομένου και την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων, όπως τονίζουν οι σεισμολόγοι.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων τόσο της πόλης όσο και του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και των γειτονικών περιοχών μέχρι και τη νότια Αλβανία, όπου καταγράφηκε και πτώση δύο σπιτιών στο Τεπελένι.

Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων μέσα σε ένα όργιο φημών, για επικείμενο μεγάλο σεισμό, ξενύχτησαν στους δρόμους και στις πλατείες τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που έμειναν έξω από τα σπίτια τους και τη νύχτα που πέρασε - χθες το απόγευμα είχαν να αντιμετωπίσουν και τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε μια δυνατή βροχόπτωση, αναγκάζοντας πολλούς να αναζητήσουν καταφύγιο στα σπίτια τους.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί του, ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Προσθέτοντας ότι «λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες Αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός».

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων το συντονιστικό όργανο - Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, να μη μένουν κάτω από προσόψεις κτιρίων, να απομακρύνουν βαριά αντικείμενα μέσα από τα σπίτια τους τα οποία μπορεί να πέσουν, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην πανικοβάλλονται.

Πηγή: iefimerida.gr, ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News