default-image

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι πιο «χτυπητές» στιγμές της πρώτης μέρας

Ελλάδα
2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι πιο «χτυπητές» στιγμές της πρώτης μέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη -Δημοκρατία -Δίκαιη Ανάπτυξη»: Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε στις 8 βράδυ τις εργασίες του.

Πολλές φορές διακόπηκε από χειροκροτήματα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, περισσότερο όμως σε δύο σημεία: Στην είδηση της ομιλίας όταν αξίωσε ταυτόχρονα με τη δεύτερη αξιολόγηση, να κλείσουν και τα μέτρα για το χρέος. Και, στο κλείσιμο της ομιλίας του, όταν μίλησε για τα «σκυλιά που δεν έχουν δόντια να δαγκώσουν».

Χειροκροτήθηκε, επίσης, η αναφορά του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί στους ξενοφοβικούς διαχωρισμούς με φόντο, το προσφυγικό.

Πολύ θερμό χειροκρότημα εισέπραξε όμως ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, και πρώτα για την αρχική του προσφώνηση: «Συντρόφισσες και σύντροφοι». Αλλά και με την αναφορά του για «νέο Γοργοπόταμο», αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Πολύ χαρακτηριστική η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη: Χαιρετίζοντας την παρουσία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, «του συντρόφου Φώτη», συμπλήρωσε με νόημα ο αντιπρόεδρος.

Η παρουσία της ηγετικής φυσιογνωμίας της τουρκικής Αριστεράς, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ξεσήκωσε τους συνέδρους και κυρίως τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία από νωρίς είχε πάρει θέσει στα «ορεινά» του Σταδίου, έχοντας απλώσει ένα πανώ που έγραφε: «Έχουμε έναν κόσμο να αλλάξει, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκίνηση προκάλεσε η ανακοίνωση της σύνθεσης του τιμητικού προεδρείου, καθώς κοντά στα στελέχη πρώτης γραμμής (Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Παπαδημούλης) ήταν και αγωνιστές από όλες τις ιστορικές περιόδους (Αντίσταση -Νεολαία Λαμπράκη -Αντιδικτατορικός Αγώνας). Επίσης ένας μετανάστης, ο Τζο Βαλένσια από τις Φιλιππίνες, η 'Αννα Ντέντα αργυρή παραολυμπιονίκης, άνθρωποι των κινημάτων, της εργασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το «παρών» 57 εκπρόσωποι αριστερών και ευρύτερα προοδευτικών κομμάτων από 35 χώρες, επίσης αντιπροσωπείες από 25 πρεσβείες.

Οι εργασίες της 2ης ημέρας του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί με θέμα: «Η Αριστερά στον 21ο αιώνα, Απολογισμός -Παρόν -Μέλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News