default-image

Παρέμβαση Κλίντον προς Τσίπρα ζήτησε ο Ομπάμα, τον Ιούλιο του '15

Ελλάδα
Παρέμβαση Κλίντον προς Τσίπρα ζήτησε ο Ομπάμα, τον Ιούλιο του '15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη συνδρομή του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον φέρεται να ζήτησε ο Λευκός Οίκος, τον Ιούλιο του 2015, προκειμένου να πειστεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Προεδρίας Κλίντον, Τζον Ποντέστα, προσεγγίζεται από την κυβέρνηση Ομπάμα προκειμένου να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με τον πρώην Πρόεδρο.

Όντως, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ο Ποντέστα επικοινωνεί με το γραφείο του Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. Η απάντηση της πλευράς Κλίντον είναι θετική, πλην όμως ζητά περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου.

Κυβερνητική πηγή: Πριν το δημοψήφισμα η επικοινωνία

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ -ΜΠΕ κυβερνητική πηγή για τη διαρροή μέσω των wikileaks αναφορικά με τη συνομιλία Ομπάμα -Κλίντον, δήλωνε: «Επικοινωνία Τσίπρα -Κλίντον υπήρξε πριν από το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα έγινε μόνο με τον Πρόεδρο Ομπάμα».

Σημειώνεται ότι η τελευταία διαρροή του Wikileaks αγορά την αλληλογραφία του Τζον Ποντέστα, σημερινού διευθυντή της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον και στενού συνεργάτη της οικογένειας, σύμφωνα με την οποία ο Ποντέστα έγραφε στις 10 Ιουλίου 2015:

«Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (σσ. William Jefferson Clinton) έχει αρκετά καλή σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να τον πάρει και να τον συμβουλέψει να προχωρήσει σε συμφωνία. Μπορείς να τον ρωτήσεις αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό; Αν ναι, μπορώ να του μιλήσω μόλις βγω από το τρένο, ώστε να του εξηγήσω το σκεπτικό τους και τι προσπαθούν να επιτύχουν», με το γραφείο του Μπιλ Λκίντον να απαντά «Λέει πως ναι, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες έχει στη διάθεσή του. Η επείγουσα ερώτησή του είναι - θα ασκήσουμε πίεση και στη Μέρκελ;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News