Ελλάδα

Θεσπρωτία: Καταδίωξη 42χρονου - Κατασχέθηκαν 83 κιλά κάνναβης

Συνελήφθη, μετά από κινηματογραφική καταδίωξη, ένας 42χρονος Πολωνός, στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, στο αυτοκίνητο του οποίου, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 83 κιλά χασίς.

Ο Πολωνός, λίγο πριν τις 9 το πρωί, δεν σταμάτησε για έλεγχο στο μπλόκο της αστυνομίας και ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη και ο 42χρονος εγκατέλειψε το τζιπ, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο δράστης χρησιμοποίησε μηχανισμό ανάφλεξης. Ανάμεσα στα αποκαΐδια, βρέθηκαν σάκοι με χασίς, του οποίους ο συλληφθείς είχε παραλάβει από τα σύνορα, με προορισμό την Αθήνα.

Το πρόβλημα της μεταφοράς ναρκωτικών από την Αλβανία προς την χώρα μας, μετά από μία μεγάλη περίοδο ύφεσης, έχει αρχίσει από τις αρχές του έτους, να παίρνει διαστάσεις.

Τα κυκλώματα των εμπόρων ναρκωτικών, μετά την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας στις αρχές του 2015, για την καταστροφή των χασισοφυτειών στο Λαζαράτι της γειτονικής χώρας, σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται και η διακίνηση χασίς στην Ήπειρο, ουσιαστικά είχε μηδενιστεί.

Από τις αρχές του έτους, η Δίωξη Ναρκωτικών στην Ήπειρο, έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με τα κυκλώματα της παρανομίας, τα οποία δρουν και στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ειδικότερα, σε περισσότερες από 20 υποθέσεις μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει περισσότερο από 1 τόνο κάνναβης, καθώς και πολλά κιλά ηρωίνης και κοκαΐνης. Παράλληλα, τις διωκτικές αρχές απασχολεί και η υπόθεση των μεγάλων χασισοφυτειών που εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν σε δύσβατες περιοχές των συνόρων. Σε 3 διαφορετικές περιοχές των συνόρων, καταστράφηκαν περίπου 5.000 δενδρύλλια χασίς. Οι καλλιεργητές είχαν διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο των φυτειών. Περιμετρικά είχαν τοποθετήσει κορμούς δένδρων, κλαδιά και φύλλα, ενώ είχαν και παρατηρητήρια για να εποπτεύουν την περιοχή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στην Αλβανία, μετά την καταστροφή των φυτειών κάνναβης στο Λαζαράτι, αναπτύσσονται νέες οργανωμένες καλλιέργειες σε άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται εκ νέου τα κυκλώματα των εμπόρων ναρκωτικών. Το δύσβατο του εδάφους στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ευνοεί την δημιουργία «περασμάτων της παρανομίας», από όπου σάκοι με χασίς, μεταφέρονται ακόμη και με ζώα και τοποθετούνται σε κρύπτες για να τα παραλαμβάνουν οι διακινητές. Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει, ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων για την μεταφορά χασίς, οι κακοποιοί έχουν δομημένη οργάνωση, δηλαδή χρησιμοποιούν προπομπούς και ασυρμάτους σε διάφορα σημεία της διαδρομής προκειμένου να αποφύγουν τα μπλόκα, ενώ χρησιμοποιούν και κλεμμένα αυτοκίνητα με παραποιημένες πινακίδες.

Σχόλια