default-image

Αιχμές Στουρνάρα για τη διετία 2008 - 2010

Ελλάδα
Αιχμές Στουρνάρα για τη διετία 2008 - 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έμμεσες αιχμές κατά των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή περιλάμβανε η εισαγωγική τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων.

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» είπε ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προκάλεσε προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν όμως καλυφθεί πλήρως. 

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε στοιχεία για τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα οποία όπως εξήγησε περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν την πιθανότητα να μην εξυπηρετηθούν.

Στο σύνολο τους τα δάνεια αυτά προσεγγίζουν το 45%.

Από αυτά στους επαγγελματίες αγγίζουν το 67,2%.

? Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%

? Στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,1%

? Στην ναυτιλία το 27,4%

? Στα ΜΜΕ 25%.

Κόντρα στην αίθουσα και αναφορά σε Προβόπουλο

Τα στοιχεία που έδωσε  ο κ. Στουρνάρας για την δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων ήταν σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικά από εκείνα που οι ίδιοι είχαν.

Η επιμονή τους να «διορθώσουν» τον κεντρικό τραπεζίτη προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου και την σύγκρουση του με τον πρόεδρο της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο.

Λοβέρδος: Δεν σας βγαίνει τίποτα και κάνετε bullying στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Φάμελλος: Προσβάλλετε την επιτροπή. Δεν γνωρίζω τι θέλετε να δημιουργήσετε;

Λοβέρδος: Δεν σας βγαίνουν τα νούμερα. Ντροπή σας.

Φάμελλος: Είστε σε άλλη αίθουσα.

Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής) προς τον κ. Στουρνάρα: Να τον πάρετε στον κόμμα σας όταν το φτιάξετε τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Λοβέρδος προς Νικολόπουλο: Εσένα θα πάρει που είσαι καλός βουλευτής.

Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του αναφορικά με τα όσα είπε ο προκάτοχος του Τάκης Προβόπουλος για την Τράπεζα Αττικής.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα. Ο κ.  Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου».

Για την Τράπεζα Αττικής

Δημόσιοι φορείς και όχι ιδιώτες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα Αττικής όταν διέρρευσε οι πληροφορίες για την κακή της πορεία.  «Η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. Εφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Γιάννης Στουρνάρας : «Η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί» 

Λάππας: «Κάντε το. Διορθώστε αλλά  μην το ανακοινώνετε!

Στουρνάρας: Ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση

Λάππας: «Η κυρία Παπαγιαννίδη ( διευθύντρια Εποπτικών ελέγχων της ΤτΕ) είπε ότι μάλλον από την ΤτΕ έγινε η διαρροή» 

Φάμελλος: Η κυρία  Παπαγιαννίδη μας είπε ότι πριν ενημερώσει την τράπεζα Αττικής για την διακοπή χρηματοδότησης είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στα ΜΜΕ και ο κ. Πάσχας ( επιθεωρητής ΤτΕ) μας είπε ότι αν ήξερε ποιος το έκανε θα πήγαινε στον εισαγγελέα».

Στουρνάρας: «Επικροτώ και επαυξάνω»

Φάμελλος: «Αρα κάντε τις δικές σας ενέργειες». 

Στουρνάρας: «Χάριν της έγκαιρης παρέμβασης της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της Αττικής»

Λάππας: «Ναι αλλα η ενέργειές σας οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ»

Στουρνάρας: Δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.  

Λάππας: Δεν μας αφορά αυτό

Στουρνάρας: Σας αφορά! Δημόσιοι φορείς ήταν.. Η πορεία της Αττικής ήταν λάθος. Η ΤτΕ πήρε μέτρα και η Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης.

Στουρνάρας για δανειοδότηση Καλογρίτσα από τράπεζα Αττικής.

Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης, από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου, και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού.  Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.

Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας

Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls.

Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους ( πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ).

Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος.  Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί.

Για την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του

Ο Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει παράνομη την έφοδο των αρχών στα γραφεία της συζύγου του, λέγοντας ότι έγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα και ότι «δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτό που έγινε».

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News