default-image

ΕΣΕΕ: Προστασία των ΜΜΕ από την πτώχευση μεγάλων ομίλων

Ελλάδα
ΕΣΕΕ: Προστασία των ΜΜΕ από την πτώχευση μεγάλων ομίλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στους οποίους έχουν οφειλές οι μεγάλοι όμιλοι που πτωχεύουν ή τίθενται σε διαδικασία εξυγίανσης, (περίπτωση Μαρινόπουλου) μέσω της δυνατότητας έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του αναλογούντος ΦΠΑ ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «… η ΕΣΕΕ έχει ήδη ενημερώσει το σύνολο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις παρενέργειες και το σοκ που υφίστανται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είχαν συνεργασία με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους που χρεοκόπησαν και αφορά κυρίως στην πολιτική επιβολής του ΦΠΑ, που δεν εισέπραξαν ποτέ.

Συγκεκριμένα, οι ανέγγυοι πιστωτές, δηλαδή οι πάσης φύσεως προμηθευτές της κάθε εταιρείας που πτώχευσε, επωμίζονται, μόνοι τους, το βάρος των απαιτήσεων τους έναντι της εταιρείας.

Το ποσό αυτό, που αδυνατούν πλέον να διεκδικήσουν, περιλαμβάνει την αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών, το φόρο επί του κέρδους που δεν εισέπραξαν ποτέ και βεβαίως τον ΦΠΑ 24% που έχουν ήδη καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο, επίσης χωρίς να τον έχουν εισπράξει.

Είναι προφανές ότι από τις σοβαρές απώλειες οφειλών και τζίρου, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλονίζονται, αντιμετωπίζοντας πλέον προβλήματα βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ σας υποβάλλει ένα συγκεκριμένο και απόλυτα δίκαιο -υπό τις περιστάσεις- αίτημα για την αποφυγή του "ντόμινο" λουκέτων στην αγορά.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις βεβαιωμένων απωλειών λόγω πτωχεύσεων πελατών, προτείνουμε να επιτρέπεται στην συνεργαζόμενη επιχείρηση, η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του αναλογούντος ΦΠΑ.

Με βάση την πρόταση αυτή, καλούμε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στις αναγκαίες προς τούτο νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τουλάχιστον στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, έναντι του οποίου υπήρξαν συνεπείς, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε εισέπραξαν τις τιμολογηθείσες αξίες.

Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε την διόγκωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναστέλλουν την λειτουργία τους, ως παράπλευρες απώλειες από τις πρόσφατες πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και διάσωσης ομίλων μετά από συμφωνίες εξυγίανσης που προβλέπουν "κούρεμα" των οφειλών τους σε προμηθευτές (περίπτωση Μαρινόπουλου)».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«Είναι σημαντικό ότι, τελευταία στιγμή διασώθηκε ο όμιλος Μαρινόπουλου και οι 12.500 θέσεις εργασίας που προσφέρει, όμως εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί και η διάσωση των χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ για την δυνατότητα έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου με όλο το ποσό της οφειλής και του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που χάνουν τα χρήματά τους λόγω της πτώχευσης ή της εξυγίανσης μεγάλων ομίλων, είναι προς την κατεύθυνση αυτή.

Ελπίζουμε το υπουργείο Οικονομικών να νομοθετήσει άμεσα την δυνατότητα αυτή, ώστε να μην εντείνεται και από τον λόγο αυτό το ντόμινο των λουκέτων, που βιώνουμε στα χρόνια της κρίσης.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News