default-image

Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Ν. Κοτζιά-Άλ. Ντάνκαν

Ελλάδα
Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Ν. Κοτζιά-Άλ. Ντάνκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις υπό το πρίσμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν. Αρχικά, οι δύο υπουργοί είχαν κατ' ίδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Ντάνκαν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κύπρο αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, όπου ο υπουργός Εξωτερικών είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων, καθώς και την ανάγκη ενός μηχανισμού συνεργασίας που θα πρέπει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

Ως προς τα διμερή ζητήματα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να καλλιεργήσουν περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας, των επενδύσεων και του τουρισμού, ενώ αποφασίστηκε, επίσης, να υπάρχουν διαβουλεύσεις και συνεργασία για τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Ντάνκαν εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην υλοποίηση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς και τη βούληση της χώρας του να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο.

Από ελληνικής πλευράς, έγινε αναφορά στο έργο της ομάδας εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της διυπουργικής επιτροπής για την εξέταση των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η χώρα μας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Διαθρησκειακή Διάσκεψη των Αθηνών, και εξέφρασε στον Βρετανό υπουργό τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για συνέχιση της καλής σχέσης της με τη Μεγάλη Βρετανία, με την οποία ήταν ανέκαθεν φίλη και σύμμαχός της. Σχέση που, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, η χώρα μας θέλει να ενισχυθεί, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ή όχι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News