default-image

Παραδόθηκαν τα λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων από την Κύπρο

Ελλάδα
Παραδόθηκαν τα λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων από την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κύπρος γονάτισε ευλαβικά μπροστά σε 16 μικρά ξύλινα φέρετρα σκεπασμένα με τις σημαίες Ελλάδας και Κύπρου.

Στα φέρετρα ήταν λείψανα 16 Ελλήνων καταδρομέων, που σκοτώθηκαν από τραγικό λάθος της κυπριακής αεράμυνας τα μεσάνυχτα της 20 ης Ιουλίου 1974 κατά την κατάρριψη του αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Νιώθω δέος, συγκίνηση, αλλά και περηφάνια για τους ήρωες του έθνους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Η Κύπρος το 1974 περίμενε τον ερχομό της Ελλάδας.

Περίμενε τα ελληνικά φτερά. Ήρθαν μια χούφτα Έλληνες για την τιμή των όπλων», είπε και τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. «Έγιναν λάθη. Η Κυπριακή πολιτεία εκφράζει μια συγγνώμη σε όσους πλήγωσε. Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συγγενείς για την προσφορά των ηρώων».

Τους 16 αποχαιρέτησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, «Δεχθείτε την συγγνώμη της ελληνικής πολιτείας για όσα δεν έκανε 42χρόνια».

Η τελετή παράδοσης των λειψάνων έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο χώρο της θυσίας τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο. Παρέστη ο υφυπουργός Άμυνας, Ιωάννης Αμανατίδης, αρχηγοί κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων.

Στους συγγενείς ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Τα λείψανα των ηρώων στους οποίους αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, μεταφέρονται το απόγευμα στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα γίνει τελετή στην παρουσία του προέδρου Παυλόπουλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News