default-image

Χώρες της Ε.Ε. δεν απαντούν καν στο αίτημά μας να δεχτούν πρόσφυγες

Ελλάδα
Χώρες της Ε.Ε. δεν απαντούν καν στο αίτημά μας να δεχτούν πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιχμές για τη στάση των ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στη Welt.

«Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια, σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά, είναι κατά μία έννοια συνέπεια της απουσίας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης και της έλλειψης υποστήριξης εκ μέρους τους» τόνισε, επισημαίνοντας πως ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες «οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας».

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, σημειώνει ο κ.Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και «η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επικρίνει την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν πρόσφυγα από χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία

. «Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα» τονίζει, για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας».

Όπως αναφέρει ο κ. Ξυδάκης, «εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».

Ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει τέλος ότι «θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και (οι πρόσφυγες) θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News