default-image

«Βελούδινη» ήταν η ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο

Πολιτισμός
«Βελούδινη» ήταν η ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 7 Ιουλίου του 2012, η ζωή της Ναζάτ Χαμίντ Χουσεΐν έμελλε να αλλάξει δραματικά, όταν ο ISIS -ή Daesh- έκοψε το νήμα της ζωής του συζύγου της, σε κάποια από τις αιματηρές επιχειρήσεις του στη Μοσούλη, και μαζί την οικογενειακή γαλήνη και θαλπωρή της ίδιας της οικογένειάς της.

Τρία χρόνια αργότερα, η Ναζάτ άφηνε πίσω τη ζωή της στο βόρειο Ιράκ κι έπαιρνε τον μακρύ δρόμο προς την Ευρώπη προκειμένου να χαρίσει στα τρία της παιδιά, τον Χαμίντ, τον Ζουάν και την Ντούνια μια καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο και από το μένος του Ισλαμικού Κράτους για τη φυλή της, τους Κούρδους Γεζίντι.

Ο βαλκανικός διάδρομος ήταν ακόμη ανοιχτός και μπορεί το ταξίδι να ήταν μακρύ και δύσκολο -από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τελικά στη Γερμανία- ωστόσο η Ναζάτ κατάφερε, στις 9 Δεκεμβρίου του 2015, να φτάσει στον τελικό της προορισμό και να ξεκινήσει σιγά σιγά τη νέα της ζωή.

Η κοινωνία στο Μίτενβαλντ (Mittenwald) της Βαυαρίας -κοντά στα σύνορα με την Αυστρία- άνοιξε την "αγκαλιά" της στη νεαρή Γεζίντι και τα τρία της παιδιά, τα οποία έχουν δημιουργήσει τον δικό τους μικρόκοσμο, παίζοντας και κάνοντας παρέα με παιδιά της περιοχής.

Η δε ένταξή τους στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα ήταν "βελούδινη", όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ναζάτ και ο νεαρός ανιψιός της, ο Σέιφ, ο οποίος έφτασε πρόσφατα στη Γερμανία ακολουθώντας έναν άλλον δρόμο, αυτόν μέσω ...διακινητών.

"Τα παιδιά μου είναι χαρούμενα εδώ κι αυτό με κάνει κι εμένα ευτυχισμένη. Ο Χαμίντ πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, ο Ζουάν στην πρώτη τάξη και η Ντούνια στην τρίτη. Η Ντούνια μιλάει καλά γερμανικά, οι άλλοι δύο αρκετά καλά αλλά θέλουν δουλειά ακόμη. Ωστόσο και οι τρεις δεν αντιμετώπισαν κανένα θέμα με την ένταξή τους σ' ένα ξένο προς αυτούς σχολικό περιβάλλον" λέει η Ναζάτ.

"Η Ντούνια δεν βλέπει την ώρα να πάει στο σχολείο προκειμένου να συναντήσει τους φίλους της. Είναι η πρώτη που ετοιμάζεται κάθε πρωί και φορτώνεται με τη σάκα της για να μην χάσει ούτε λεπτό!" προσθέτει, από την πλευρά του, ο Σέιφ.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνομιλία με τη Ναζάτ και τον Σέιφ, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο σπίτι της οικογένειας βρισκόταν και η δασκάλα του Ζουάν. "Έρχεται και τον βοηθάει και στο σπίτι με τη γλώσσα. Είναι και γειτόνισσά μας" εξηγεί η Ναζάτ.

"Τα παιδιά μου θα σπουδάσουν εδώ και θα αποκτήσουν γερμανική παιδεία και είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό καθώς θα μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη ζωή απ' ό,τι αν έμεναν πίσω στο Ιράκ. Εκεί δεν θα είχαν καμιά τύχη να μορφωθούν..." τονίζει η νεαρή Γεζίντι. Ενώ στην ερώτηση τι θα ήθελε να γίνουν τα παιδιά της, όταν μεγαλώσουν, απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: "ευτυχισμένοι και ελεύθεροι άνθρωποι. Κυρίως ελεύθεροι...".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News