default-image

Φάκελος αυθαίρετα: Οι προτάσεις που έδωσαν από το Ηράκλειο

Κρήτη
Φάκελος αυθαίρετα: Οι προτάσεις που έδωσαν από το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έστω και με καθυστέρηση ωρών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδης έλαβε τις προτάσεις των φορέων του Ηρακλείου σχετικά με το θέμα των αυθαιρέτων.

Στη σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρευρέθηκε και η Σύμβουλος του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σε θέματα Πολεοδομίας, κα Σταυρούλα Αγρίου, η οποία έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε πτυχές του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Αρχικά και ενώ η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις 7 - 7.30 το απόγευμα, υπήρξε μια καθυστέρηση αναγκάζοντας κάποιους από τους παρευρισκόμενους να δυσανασχετήσουν. Επίσης, υπήρξαν και κάποιες «ενστάσεις» σχετικά με το μέγεθος της αίθουσας, αφού για ένα μείζον θέμα για την πόλη όπως τα αυθαίρετα, θεωρείται ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ένας χώρος που θα επιτρέπει ευρύτερη συμμετοχή φορέων.

Το "καλό" νομοσχέδιο και τα ερωτηματικά

Εν μέσω κατάθεσης προτάσεων από τους Ηρακλειώτες, ο κ. Ηγουμενίδης εξήρε την θετική πλευρά του νομοσχεδίου, λέγοντας πως λαμβάνει υπόψη του το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αυθαίρετου κτίσματος, αφού για πρώτη φορά εισάγεται συντελεστής που αφορά «περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή». Δεύτερον, κάνει το σημαντικό διαχωρισμό ανάμεσα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις περιοχές εκτός σχεδίου αλλά «με εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες», ως ευθεία αναφορά στις λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις»  - εκεί όπου ουσιαστικά το Κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια δε μερίμνησε για πολεοδομικές μελέτες και σχέδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι ικανοποιείται το αίτημα συλλόγων οικιστών, ρυθμίζοντας για πρώτη φορά το ζήτημα των συνιδιοκτητών εξ'αδιαιρέτου αυθαίρετων κτισμάτων - ζήτημα στο οποίο επιδεικτικά γύρισαν τη πλάτη όλοι οι προηγούμενοι νόμοι.

Όλα αυτά βέβαια μένει να φανούν στην πράξη και το κατά πόσο θα ωφελήσουν ανθρώπους με κύρια κατοικία αυθαίρετο κτίσμα, ακόμα κι αν αυτό είναι εντός σχεδίου πόλεως. Όπως επίσης και τι απόφαση αναμένεται να παρθεί για την συνεργασία με την Πολεοδομία και τον Δήμου που θα εκτελούν τις αποφάσεις του νομοσχεδίου.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου μαζί με αρκετά μέλη του Συλλόγου, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, ο διευθυντής της Πολεοδομίας Ηρακλείου, οι Οικιστές Γαζίου, ο Σύλλογος Οικιστών Ηρακλείου, οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου.

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News